Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага

Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд „Резервен“, който е за крайно нуждаещи се граждани. Ще се обследва състоянието на всички имоти и ще се прегледа отново списъкът на чакащите. Това стана ясно по време на днешния приемен ден на кмета на Варна Благомир Коцев. Той беше запознат и с няколко случая на граждани, които желаят да ползват общински жилища. Младо семейство с две малки деца изложи пред кмета Коцев поредния случай на съсобственост с общината в имот в местност „Ален мак“. Те бяха уверени, че администрацията очаква нова пазарна оценка от независим оценител, по която те трябва да закупят няколко квадратни метра, за да изпълнят инвестиционните си намерения. По информация на дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ забавените с години преписки за прекратяване на съсобственост вече се решават. Общината е назначила актуални пазарни оценки, които ще бъдат предоставени за разглеждане на постоянната комисия „Собственост и стопанство“, а в последствие и от Общинския съвет. Голяма група граждани, собственици на имоти с обща площ над 120 дка между изхода на Варна и пътния възел за летището, са инициирали Подробен устройствен план преди повече от 10 години, преминали са през всички административни процедури и от 2 години чакат планът да бъде гласуван от Общинския съвет. По информация на дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“ има актуализиран доклад по случая и върви процедура по събиране на съгласувателни подписи. Жители на кв. „Чайка“ поискаха отсечката между бл. 191 и бл. 192 в квартала да бъде изградена като улица, какъвто план е имало още през 1997 г. По думите им мястото е неугледно, прашно и кално, а оттам ежедневно минават ученици от ОУ „Захари Стоянов“. Кметът Коцев обясни, че за да се изгради този участък, трябва да бъде включен в капиталовата програма на общината, като преди това бъде напълно приложена уличната регулация. Ще бъде проведен разговор с кмета на район „Приморски“, за да се включи въпросният път в списъка на обектите за текущ ремонт, докато се намери трайно решение. През изминалите години Община Варна се е оказала длъжник на лица, с които е съсобственик в сграда в центъра на града. Със съгласието на общината частните собственици са започнали основен ремонт, който не могат да довършат, ако не им бъдат възстановени сумите за направените досега разходи. По този казус кметът Коцев поиска дирекция „Финанси и бюджет“ да се запознаят с проекта за ремонт и с подробна справка за направените и предстоящите разходи.

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 214
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 202
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 213
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 213
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 189
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.