« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Перспективите пред процеса на разширяване на ЕС обсъдиха президентът Румен Радев и европейският комисар Оливер Вархеи

Спазването на този принцип е гаранция за запазване на стабилността и сигурността в Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас. Европейската интеграция на Западните Балкани няма алтернатива и напредъкът на страните от региона не бива да изпада от фокуса на европейските институции, посочи Румен Радев. Държавният глава изрази признателност за ползотворния диалог и усилията, положени от комисар Вархеи, за развитие на процеса на европейска интеграция. Румен Радев и Оливер Вархеи обсъдиха перспективите пред процеса на разширяване, както на Западните Балкани, така и на Украйна, Молдова и Грузия. Отбелязвайки различията в геополитическия контекст, в който се намират отделните страни кандидатки, двамата изтъкнаха, че присъединяването към ЕС на всяка държава се основава на собствени заслуги въз основа на изпълнението на ясни и недвусмислени критерии и условия, които са добре известни на всички страни. Президентът Румен Радев изрази очакване след края на предизборната кампания в Република Северна Македония и провеждането на изборите там политическата обстановка в югозападната ни съседка да даде възможност за пълно изпълнение на европейското решение от юли 2022 г., което е незаобиколим елемент по пътя на Скопие към ЕС. Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на кампанията с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни, каза българският държавен глава. Румен Радев допълни, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни независимо от негативните послания от Скопие да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество. Президентът Радев и комисар Вархеи обсъдиха и дискутираните възможности за бъдеща реформа на ЕС, включително промени на механизмите за взимане на решения в Съвета на ЕС. Българският държавен глава заяви, че по темата за разширяването страната ни категорично подкрепя запазването на принципа на единодушие.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Изготвен е проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за изборите на 09 юни 2024 г.

  • 02 Май 2024
  • 332
Министерството на електронното управление публикува за обществено обсъждане проект на актуализирана Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация.

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

  • 02 Май 2024
  • 409
Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР

  • 02 Май 2024
  • 413
За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Салдото по консолидираната фискална програма към края на месец април 2024 г. се очаква да бъде превишение на приходите над разходите в размер на над 600 млн. лева

  • 02 Май 2024
  • 443
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец април 2024 г. да бъде излишък в размер на 0,6 млрд. лв. (0,3 % от прогнозния БВП).

Предотвратено нарушение в резултат на продължаващата съвместна операция на МВР, Агенция „Митници“ и НАП по границите

  • 02 Май 2024
  • 456
При проверка в района на Дунав мост – Видин са задържани над 756 000 заготовки за кутии за фалшиви цигари.