ВЕЧЕ Е ОТКРИТА И ФУНКЦИОНИРА ЗА ПОСЕТИТЕЛИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА НОВАТА ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ „АРХЕОЛОГИЯ“ В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – НОВА ЗАГОРА

Важното културно събитие бе дългоочаквано и много жадувано за новозагорската публика, която по време на официалното откриване препълни музея и пространството пред него. Бе отслужен водосвет за здраве и благополучие от архиерейския наместник на гр. Нова Загора свещеник Иван Стоянов, а след него, за да поздравят за свършената работа екипа на музея, думата взеха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и директорът на дирекция КНМИИ към Министерство на културата Екатерина Джумалиева, която поднесе и поздравителен адрес от министъра на културата г-н Кръстю Кръстев. „Зная, че много труд и голяма любов към безценното българско наследство стои зад усилията Ви да покажете настоящата експозиция. От сърце Ви благодаря за Вашата ангажираност и съм убеден, че Историческият музей в Нова Загора ще продължи със своята успешна дейност в общата ни кауза - да популяризираме успешно „Бранд България“! На добър час на новата експозиция „Археология“!“, гласеше част от поздравителния адрес от министър Кръстю Кръстев. Официалната част бе закрита от г-н Генчо Димитров – директор на Исторически музей – Нова Загора, който използва трибуната за да благодари на всеки един, който е допринесъл с нещо за създаването на постоянната експозиция и прикани гостите, за да разгледат новите зали. За да уважат важното събитие, присъстваха също колеги и приятели на музея от голяма част от регионалните и общински музеи от цялата страна, колегите археолози от Япония и Чехия, както и преподаватели от катедрите по „Археология“ в Пловдивския, Софийския и Великотърновския университет, както и още много културни деятели от цялата страна. Съвременна, образователна и предизвикваща гордост към богатото ни културно наследство, новата постоянна експозиция „Археология“ е подредена в двете големи експозиционни зали на II етаж в музея и представя хилядолетното непрекъснато развитие на Новозагорския регион – започвайки от Праисторията и пристигането на първите земеделско-скотовъдни общества, преминавайки през Бронзовата и Желязната епоха и бурните времена на Античността и Средновековието. Посетителите могат да видят общо малко над 1000 експонирани движими културни ценности, голяма част от които са изложени за пръв път, анотации и текст на български и английски език, реконструкции, възстановки, рисунки и снимки от фонда на музея. Основен принцип в концепцията за новата експозиция е максималното оползотворяване на музейното пространство и по тази причина във фоайето между двете зали е поместена и временна изложба, представяща един непоказван до този момент археологически обект от Късната бронзова и Желязната епоха, разположен в м. „Юрта“, югоизточно от с. Загорци, който е проучван в периода 2008-2010 г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 581
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 541
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 541
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 825
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 795
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.