Президентът Румен Радев се срещна с представители на парламентарната група на „Възраждане“ в рамките на конституционната процедура за провеждане на консултации с партиите от 49-ото Народно събрание

През вчерашния и днешния ден президентът провежда консултации с представители на политическите сили в 49-ото Народно събрание в съответствие с конституционната процедура. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Държавният глава попита дали при неуспех на първия и втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от „Възраждане“ имат готовност да предложат формула за реализация на третия мандат. В отговор на обявено от „Възраждане“ искане за предсрочни парламентарни избори, президентът поиска да разбере също как при близка до настоящата конфигурация в Народното събрание представителите на партията виждат изход от ситуацията. „България ще започне да прилича на нормална демократична държава, когато всички започнем да уважаваме законите“, заяви Румен Радев, запитан от лидера на „Възраждане“ защо не е насрочил референдум за запазване на българския лев, въпреки отказа на парламента да вземе решение. Държавният глава припомни, че съгласно Конституцията за издаване на указ за насрочване на референдум е необходимо преди това да има съответното положително решение на Народното събрание. „Това че парламентът не събра смелост да уважи волята на всички хора, които се разписаха за референдум, е сериозен проблем“, заяви президентът и припомни, че многократно е заявявал, че не трябва да се погазва гласът на българските граждани, подписали се в защита на референдума, но основният закон следва да се спазва. източник: m.president.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 583
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 543
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 543
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 827
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 797
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.