Европейската прокуратура води 203 разследвания в България по съмнения за злоупотреби с близо 900 млн. евро



През 2023 г. са били разкрити 107 нови разследвания за 405,2 млн. евро. В тази бройка пет проверки са за измами с ДДС на обща стойност 28,2 млн. евро, показват данните. За миналата година не е била издадена нито една заповед за запор на имущество у нас, се допълва в доклада. За същото време 16 проверки са завършили без последици, а материалите по 14 случая са били предадени на българския съд.

От общо 225 сигнала със съмнения за злоупотреби, 163 са били подадени от властите в нашата страна, 13 са били от институции на ЕС, 47 са били от граждани. По проверките на Европейската прокуратура миналата година у нас са били образувани четири дела, но няма нито едно окончателно съдебно решение и нито един осъден.

Данните показват също, че половината от проверките са свързани със случаи, които не касаят обществени поръчки, близо една трета са по съмнения за разходи с обществени средства, около три на сто са за укриване на ДДС, шест на сто са свързани със съмнения за корупция.

Най-много разследвания засягат работата със средствата от европейския бюджет за сближаване, на второ място са случаите, свързани с програмите в земеделието. 

Общо Европейската прокуратура е предприела миналата година над 330 разследвания в ЕС. Предполагаемите щети по тези случаи за европейския бюджет са 11,5 милиарда евро, показва докладът.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 370
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 346
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 361
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 378
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 299
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.