« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Албена Белянова: Отдавна се говори за ББР като за банката на олигарсите

  • 18 Май 2021
В рамките на месец може да се провери как са били изразходвани 700 милиона лева, отпуснати по време на пандемията, заявява бившият зам.-председател на АДФИ. Интересите на обществото са над всякаква банкова тайна. Това са нашите пари, заяви адвокат Албена Белянова, бивш заместник-председател на Агенцията „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ). „В крайна сметка законът казва – стимулиране и растеж на малки и средни предприятия. Тук въпросите са кой е решил да отпуска кредити на големи предприятия, на какво правно основание, при какви критерии, при какви условия, защо точно на тези, а не на всички големи предприятия? Това би следвало да са решения на управителния и надзорния съвет на ББР.“ Това е банка, създадена с парите на данъкоплатците, изтъкна Белянова, а относно обезпеченията отбеляза: „Ще е интересно да се види тези големи кредити как са обезпечени. Ще се върна на кредита от 75 милиона, отпуснат на колекторска фирма, която е с 2 хиляди лева оборот. Това е абсурдно.“ „Тези 700 милиона, които бяха отпуснати с постановление на Министерския съвет по време на пандемията – с тях какво се е случило? Тук може да влезе Агенцията за държавна финансова инспекция и да направи проверка целево ли са разходвани тези средства – това са средствата на данъкоплатците“, подчерта още Албена Белянова. АДФИ може да провери целево ли са разходвани тези 700 милиона, но не може да извърши проверката по отношение на отпусканите кредити, уточни тя. „Възможно е да бъде направена проверка на начина на разходване на тези 700 милиона лева в рамките на месец. Въпросът е каква е целта – да бъде проверено качествено, обективно и всестранно или за пореден път да бъдат замазани нещата.“ Запитана това ли е новата КТБ, Албена Белянова коментира: „Това се говори много отдавна - банката на олигарсите. Защото те работят крайно непрозрачно.“ „Когато се работи прозрачно, ние, българските граждани виждаме дали се работи за нас или в наш интерес“, допълни тя. Година по-късно не знаем и какво се е случило с проверката в областта на хазарта, подчерта още Белянова. източник БНР

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Изготвен е проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за изборите на 09 юни 2024 г.

  • 02 Май 2024
  • 503
Министерството на електронното управление публикува за обществено обсъждане проект на актуализирана Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация.

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

  • 02 Май 2024
  • 645
Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР

  • 02 Май 2024
  • 643
За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Салдото по консолидираната фискална програма към края на месец април 2024 г. се очаква да бъде превишение на приходите над разходите в размер на над 600 млн. лева

  • 02 Май 2024
  • 704
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец април 2024 г. да бъде излишък в размер на 0,6 млрд. лв. (0,3 % от прогнозния БВП).

Предотвратено нарушение в резултат на продължаващата съвместна операция на МВР, Агенция „Митници“ и НАП по границите

  • 02 Май 2024
  • 723
При проверка в района на Дунав мост – Видин са задържани над 756 000 заготовки за кутии за фалшиви цигари.