Полицията започва масови проверки за неносене на маска в моловете

Масови проверки за носене на маска в моловете започват от понеделник в цялата страна, научи Флагман.БГ. Още днес полицаи са били забелязани многократно в няколко обекта в София да санкционират нарушители. На служителите на реда е наредено да обикалят търговските площи, част от тях вероятно ще са в цивилно облекло, съобщи наш източник. На самите входове на моловете пък има охрана, която следи дали в обектите се влиза с маска. Намесата на МВР обаче е необходима, тъй като много от клиентите влизат през входовете с предпазното средство, след което просто го свалят докато не се наложи да излязат. Първоначално кампанията няма да е наказателна, а предупредителна. Полицаите ще следят за нарушители и като видят такива, ще ги предупреждават. При повторно нарушение на противоепидемичните мерки те ще налагат глоби, като предвидената със Заповед на министъра на здравеопазването санкция е в размер на 300 лв. Припомняме, че въпреки завишения брой положителни проби на PCR тестове, правителството обяви, че засега не се налага въвеждането на нови мерки или строги рестрикции. От Националния оперативен щаб обаче констатират, че съществуващите ограничения масово не се спазват и апелират хората да се придържат към препоръките на експертите. Те са категорични, че носенето на маска на закрито може да предпази от заразяване, а така – да намали ръста на положителните проби. Маски на този етап са задължителни и в търговските обекти, в някои публични сгради се влиза след задължително измерване на температура на входа, а подобна практика отскоро е започнала в ресторантите и заведенията в някои от големите молове в страната.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 97
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 88
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 99
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 89
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 106
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.