КНСБ предлага увеличение на майчинството с до 20%

Синдикатът ще поиска през следващата година да има 20% увеличение в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение за работата си на първа линия в условията на пандемия. "За общинската администрация имаме уверението на финансовия министър, че ще получат 20% увеличение на заплатите. Ще искаме също актуализиране и увеличение на пенсиите. Очакваме нарастване с около 20% на минималната пенсия и с около 240 лв до 1440 лв на максималната пенсия. Както и по-отчетливо увеличение на ниските пенсии, които са под прага на бедност - 369 лв. Бяхме предложили 10-процентно увеличение", каза Димитров. Той е категоричен, че от 2021 година трябва да се дадат допълнително средства за тези, които няма да могат да покрият своите нужди за евентуална превенция от заразяване. В социалната сфера още от тази година се увеличи минималното обезщетение на безработица от 9 на 12 лева на ден. Тези две мерки изтичат в края на годината и Димитров призова да продължат и другата година. В тази връзка от КНСБ предлагат минималното обезщетение да се скочи на 17 лв. и да бъде запазен минималният срок на 7 месеца. КНСБ настоява също следващата година мярката 60/40 да продължи в последния си дизайн. „Благодарение на нея са запазени между 180 и 200 000 работни места”, каза Димитров и уточни, че още 1 млрд. ще бъдат нужни там. Вече се участва в програмата "Шуър", която дава европейски заеми за запазване на заетостта, като 510 млн. евро вече са налични и трябва да бъдат включени в следващия бюджет. Източник: БНТ

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 234
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 220
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 232
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 234
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 203
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.