Рекорден брой глоби от КАТ на чужденци

Рекорден брой глоби на чужденци връчиха от КАТ на гранично пропусквателните пунктове на страната. От началото на годината камерите на КАТ са заснели близо 40 000 чужденци с превишена скорост. Само в 8% от случаите обаче фишовете са им били връчени.Останалите са напуснали страната, преди глобите им да бъдат обработени, и на практика няма как да бъдат принудени да си получат санкциите и да си платят. Досега проблемът със събираемостта на глобите на чужденците идваше с обработката на нарушенията. Когато камерата ги заснеме с превишена скорост, тепърва служител на КАТ трябва да свали снимката. След това прави проверка на кого е колата и чак тогава глобата става дължима.Докато това се случи, повечето шофьори вече са напуснали България, защото преминават транзитно. Друг ГОЛЯМ проблем са тираджиите и автобусните шофьори. Превозните средства не се водят на тяхно име, а санкцията се издава на управителя на фирмата. Така, дори от МВР да успеят да обработят нарушението бързо, то шофьорът ще се размине, тъй като глобата не е записана на негово име. Така например през 2016 г. от МВР са заснели ПОЧТИ 29 ХИЛ чужденци с превишена скорост, но само 10% от тях са получили глобите си. Малко под 2000 души са ги платили, а на останалите глоби съвсем скоро ще изтече абсолютната давност от 4 години и половина. Загубите са на стойност над 3 млн и половина лева . С нововъведението за проверки за невръчени фишове за скорост и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата пък чужденците вече са платили над 400 000 лв. глоби за скорост от тази година. С повишения брой връчени санкции се очаква числото да нарасне драстично. Самите проверки на чужди граждани по браздата започнаха 3 седмици след тези за българите - на 24 юни. Справките за хора без българска шофьорска книжка се правят на ръка - в системата се въвежда номерът на автомобила или датата на раждането на човека. Заради промяната, чужденците вече плащат и фишовете си за дребни нарушения на пътя. Досега, когато ги санкционираха на място, те получаваха фиш. Срокът на погасяването му е 7 дни, след това става акт. Така те имат 37 дни, преди глобата да стане дължима. Мнозина обаче са хванати със стари провинения и са се издължили.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Индонезийският вулкан Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога

  • 30 Апр 2024
  • 85
Вулканът Руанг в източната част на Индонезия изригна отново снощи, озарявайки небето и изхвърляйки лава, което накара властите да повишат степента на тревога и да затворят околните летища, предаде Ройтерс. Националният Център по вулканология и справяне с последиците от геологически опасности и издаде най-висока степен на предупреждение след изригването в ранните сутрешни часове. Местните жители са призовани да не приближават вулкана. Местните спешни служби публикуваха видеоматериали, в които се виждат мълнии над кратера, червени облаци лава и скали, изхвърляни от въздуха и падащи около острова. Агенцията призова жителите в радиус от шест километра незабавно да се евакуират, предупреждавайки за по-нататъшни „експлозивни изригвания“. Изригването съвпада със засилване на сеизмичната активност около вулкана. По-рано този месец изригванията на Руанг накараха стотици души да се евакуират, а летището на областния център Манадо да затвори врати. Някои околни домове бяха повредени. Властите сега отново затвориха летището в Манадо, позовавайки се на възможното разпространение на вулканична пепел. Остров Руанг, който е на около 100 км от Манадо, е дом на повече от 800 жители, повечето от които бяха евакуирани след последните изригвания. Индонезия се намира в т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, зона с висока сеизмична активност, където се срещат множество тектонични плочи. /БТА/

ДУХОВИТАТА КОМЕДИЯ „СЪКРОВИЩЕТО НА СИЛВЕСТЪР“ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА ПРЕМИЕРНО В НХК НА 9 МАЙ

  • 30 Апр 2024
  • 94
Близо 2 часа истинско зававление ви очакват с духовитата комедия „Съкровището на Силвестър . Бургаската премиера на пиесата, чийто автор е Анжел Вагенщайн, а режисьор Асен Блатечки ще бъде на 9 май, от 19.00 часа, в Културен дом НХК.

Засадиха 2400 фиданки смърч в пострадала от буря гора край Доспат

  • 30 Апр 2024
  • 103
Служители на Южноцентрално държавно предприятие залесиха 2 400 фиданки обикновен смърч на 6 дка площ в местността „Омана“, землището на Доспат.

Учениците от 11е клас на НЕГ “Гьоте”, канят на благотворителен футболен турнир

  • 30 Апр 2024
  • 123
Благотворителен футболен турнир Учениците от 11е клас на НЕГ “Гьоте”, канят на благотворителен футболен турнир между училищата : НЕГ”Гьоте”, АЕГ “Гео Милев”, ППМГ “Акад. Никола Обрешков” и ПГКПИ.

ОТЛИЧИХА АНАЕРОБНАТА ИНСТАЛАЦИЯ С НАГРАДА ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА БИЗНЕСА

  • 30 Апр 2024
  • 117
Анаеробната инсталация за преработка на биоразградими отпадъци бе отличена в сектор „Награди за принос в развитието на бизнеса в региона“, категория „Предприятие“ в третото издание на BURGAS BUSINESS AWARDS BURGAS.