До обяд се очакват резултати от пробите на водата в река Марица

До обяд очакваме резултатите от пробите на водата, взети от река Марица край Димитровград. Екослужбите в района са под тревога по сигнал за замърсяване.В понеделник няколко селскостопански животни умряха минути, след като пили от реката. Заради инцидента е спряна водата на 51 населени места. Няколко селскостопански животни умряха минути, след като пили от реката До обяд очакваме резултатите от пробите на водата, взети от река Марица край Димитровград. Екослужбите в района са под тревога по сигнал за замърсяване.В понеделник няколко селскостопански животни умряха минути, след като пили от реката. Заради инцидента е спряна водата на 51 населени места. Екослужбите на крак заради предполагаемо замърсяване на река Марица "Вчера през деня краварят прибра животните. Те пият вода от това място всеки ден. Според краварят 10-15 минути, след като са пили вода, животните са умрели. Никога досега не са умирали животни така масово", сподели животновъдът Стоян Господинов, чиито животни загиват. Той заяви, че ще чака експертизите и ще си търси правата. Директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов пристигна на място късно вечерта в понеделник. "Колегите, които водят досъдебното производство, ще кажат какво точно се е случило. Вече има доста събрана информация. Кризисният щаб и Общината направиха всичко възможно, за да не се предизвика паника, която е напълно възможна заради гледката. Очакваме след 10 часа да излезе първичният анализ на пробите, за да разберем какво точно се е случвало. Хубавото е, че не е намерена умряла риба по течението на реката", обясни той. Областният управител Стефка Здравкова обясни, че водопадаването към всички 50 места, към които то е спряно, ще бъде подновено, след като излязат пробите на питейната вода. Тези проби са различни от тези на водата. Работната версия за отравянето е наличие на пестициди - фосфорни органични съединения, които се използват за почистване.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 76
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес

  • 29 Апр 2024
  • 67
Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

НОИ стриктно приложи решението кои пенсионери имат право на великденската добавка

  • 29 Апр 2024
  • 72
Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

АПИ предприема мерки за възстановяване на движението и укрепване на съоръжението при 16-ти км в посока София на АМ „Струма“

  • 29 Апр 2024
  • 72
Временно движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" при 16-ти км, в платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена.