Доцент Атанасов Мангъров прогнозира хаос в сезона на грипа

Начинът, по който се предоставя информацията за COVID-19, е крайно некоректно, заяви директорът на Детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Наблюдаваме „Игри на тестове“, не може да затвориш някой въз основа на тест, добави той. Той коментира разминаването в резултатите на РЗИ и частни лаборатории. Той обясни, че ако човек се зарази с коронавирусна инфекция, в 99% от случаите няма да има симптоми, в другия случай – трябва да бъдеш хоспитализиран, а не под домашна карантина. „Ако имаш друго заболяване и си заразен, това, че ти си заразен няма да повлияе на лечението на другото ти заболяване, което в много случаи може да е животозастрашаващо. Това означава нова нормалност“, коментира инфекционистът. По думите му светът се е научил да живее с полиомиелита и туберкулозата. Той допълни, че резултатите от PCR тестовете не са абсолютни, а чувствителността им е около 70%. „Това, което пише най-отдолу на всяко лабораторно изследване: Резултатите не са диагноза, а са основание за такава. Не може ти да правиш клинични заключения въз основа само на тест. Ако продължим по този начин, през ноември и декември, когато започнат зимните респираторни вирози – системата ще блокира“, коментира експертът. Доц. Мангъров уточни, че през зимата трудно ще се различава сезонният грип от коронавирусната инфекция. Той е на мнение, че ще настане хаос. Експертът заяви, че няма значение колко са положителните тестове, а колко хора са изследвани и дали това е първоначален или вторичен тест. „Защо няма такава разбивка? Какво трябва да се казва, например: Изследвани са 700 души, от тях 40 са положителни. Тези 700 са нови хора, не са изследвани досега. А не да се каже, че са направени 3000 теста, на кого са направени – никой не казва. Възможно е половината от тях да са направени на хора, които са в болници, които вече имат един положителен. Начинът, по който се предоставя тази информация е крайно некоректно“, посочи инфекционистът. Експертът посочи, че към момента не могат да се правят заключения на база на официалната статистика. Доц. Мангъров коментира, че силно се е надявал COVID-19 да изчезне през лятото, но очакванията му не са станали факт. Експертът даде пример с първия SARS от 2002 г., който се е появил през ноември и със затоплянето на времето е отминал. Доц. Мангъров посочи, че не е в конфликт с членовете на Националния оперативен щаб и дори не се е чувал скоро с тях. Той определи действията на Щаба като неправилни, а данните за заразата се представят некоректно. Инфекционистът отрече да е изпращал обидни или заплашителни есемеси към членовете Щаба. Източник - Флагман

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 824
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 707
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 708
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 988
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 960
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.