« май 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Вулканът Суфриер на карибския остров Сейнт Винсент регистрира ново силно изригване

Вулканът на карибския остров Сейнт Винсент става все по-активен и продължава да бълва тонове пепел. Цялото местно население – над 110 хиляди души остана без чиста вода и електричество. Съседните страни започнаха да изпращат хуманитарна помощ, лекари и експерти по природни бедствия, за да помогнат за справяне с тежката ситуация. Някои от евакуираните никога няма да могат да се върнат обратно по домовете си. Вулканът Суфриер на карибския остров Сейнт Винсент регистрира ново силно изригване, което образува нов връх. Разположен на основният остров на антилската държава, в южната част на Карибите, вулканът регистрира мощно изригване с колона дим с височина 17 километра, според Центъра за сеизмични изследвания в Запада Индия, който следи дейността му. Властите не съобщават за ранени или смъртни случаи. Това е най-мощното изригване от миналия петък, което влоши и без това тежкото положение на жителите на района. Голямото количество и плътност на пепелта, която вулканът е изхвърлил от петък, потопи много райони на Сейнт Винсент в здрач, както и райони на Барбадос, друга островна държава, разположена на изток. Изригването засегна повечето от стопанските обекти в северната част на острова, включително и банановите плантации, като пепелта и лавата от вулкана пречат на движението на хора и стоки. Цялото население на карибския остров Сейнт Винсент остана без чиста вода и електричество. Освен това, на около 20 000 души, които бяха евакуирани от Сейнт Винсент, все още не е намерен подслон, съобщават от Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси. Венецуела, Доминика и Сейнт Китс и Невис дариха помощи на населението на Сейнт Винсент и Гренадини. Хуманитарната помощ от правителството на Венецуела пристигна на острова с кораб, натоварен с 20 тона материали, заедно с 68 лекари и експерти по природни бедствия. Чаршафи, одеяла, храна, питейна вода, матраци и пакети за лична хигиена са само част от пратката. Правителството на Доминика повтори предложението си за помощ и подкрепа за настаняване на 300 евакуирани за пет месеца, като всички разходи са платени. От своя страна, Сейнт Китс и Невис обещаха помощ от един милион долара. Сейнт Винсент и Гренадини, с население от 110 000 души, не са имали значителна вулканична активност от 1979 г. Експлозивно изригване на Суфриер убива над 1000 души през 1902 г. Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси предупреди, че експлозиите и съпътстващото ги изригване на пепел вероятно ще продължат през следващите няколко дни.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Пенсионерите ще получават добавката от 50 лева поне още два месеца

  • 13 Май 2021
  • 173
Добавката от 50 лева към пенсиите ще бъде изплащана поне още два месеца, до края на мандата на служебния кабинет.

Първи назначения в кабинета „Янев“

  • 13 Май 2021
  • 130
Със заповед на министър-председателя Стефан Янев на длъжността заместник-министър на вътрешните работи са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

Туристическа борса „Вашата Ваканция“ и Инфотур „Go to BURGAS“ събират бранша в Бургас този уикенд

  • 13 Май 2021
  • 133
Бургас ще бъде домакин на две значими събития за туристическия сектор в периода 14 - 16 май.

Отборът на ОУ „Елин Пелин“ е победител в общинското състезание по Безопасност на движението

  • 13 Май 2021
  • 137
Отборът на ОУ „Елин Пелин“ е победител в общинското състезание по Безопасност на движението, което се проведе днес

Само в Бургас ви очаква уикенд с истински роботи и специално аранжирани места за ефектно селфи

  • 13 Май 2021
  • 136
За втора поредна година Община Бургас организира тематични уикенди, за да направи града още по-интересен за неговите гости и жители.