« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Вулканът Суфриер на карибския остров Сейнт Винсент регистрира ново силно изригване

Вулканът на карибския остров Сейнт Винсент става все по-активен и продължава да бълва тонове пепел. Цялото местно население – над 110 хиляди души остана без чиста вода и електричество. Съседните страни започнаха да изпращат хуманитарна помощ, лекари и експерти по природни бедствия, за да помогнат за справяне с тежката ситуация. Някои от евакуираните никога няма да могат да се върнат обратно по домовете си. Вулканът Суфриер на карибския остров Сейнт Винсент регистрира ново силно изригване, което образува нов връх. Разположен на основният остров на антилската държава, в южната част на Карибите, вулканът регистрира мощно изригване с колона дим с височина 17 километра, според Центъра за сеизмични изследвания в Запада Индия, който следи дейността му. Властите не съобщават за ранени или смъртни случаи. Това е най-мощното изригване от миналия петък, което влоши и без това тежкото положение на жителите на района. Голямото количество и плътност на пепелта, която вулканът е изхвърлил от петък, потопи много райони на Сейнт Винсент в здрач, както и райони на Барбадос, друга островна държава, разположена на изток. Изригването засегна повечето от стопанските обекти в северната част на острова, включително и банановите плантации, като пепелта и лавата от вулкана пречат на движението на хора и стоки. Цялото население на карибския остров Сейнт Винсент остана без чиста вода и електричество. Освен това, на около 20 000 души, които бяха евакуирани от Сейнт Винсент, все още не е намерен подслон, съобщават от Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси. Венецуела, Доминика и Сейнт Китс и Невис дариха помощи на населението на Сейнт Винсент и Гренадини. Хуманитарната помощ от правителството на Венецуела пристигна на острова с кораб, натоварен с 20 тона материали, заедно с 68 лекари и експерти по природни бедствия. Чаршафи, одеяла, храна, питейна вода, матраци и пакети за лична хигиена са само част от пратката. Правителството на Доминика повтори предложението си за помощ и подкрепа за настаняване на 300 евакуирани за пет месеца, като всички разходи са платени. От своя страна, Сейнт Китс и Невис обещаха помощ от един милион долара. Сейнт Винсент и Гренадини, с население от 110 000 души, не са имали значителна вулканична активност от 1979 г. Експлозивно изригване на Суфриер убива над 1000 души през 1902 г. Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси предупреди, че експлозиите и съпътстващото ги изригване на пепел вероятно ще продължат през следващите няколко дни.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

УС на ДФЗ утвърди до 295 млн. лева финансов ресурс за изплащане на украинската помощ

  • 08 Май 2024
  • 70
Земеделските стопани ще получат финансова подкрепа в размер до 295 млн. лв. по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

  • 08 Май 2024
  • 71
Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария.

Пистолети и патрони задържаха митнически служители на МП Лесово

  • 08 Май 2024
  • 69
Митнически служители от МП Лесово задържаха два пистолета и патрони при проверка на товарен автомобил, пътуващ от Турция през ГКПП Лесово към Германия.

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за рециклиране!

  • 08 Май 2024
  • 65
Информация за проблемите в управлението на завода стана ясна по време на извънредно заседание на Комисията по екология в Столичния общински съвет, която беше свикана по искане на групата на ГЕРБ-СДС.

Заместник-министър Лазаров участва в заседание на Съвета на ЕС, посветено на равенството между жените и мъжете

  • 08 Май 2024
  • 75
Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, което се проведе в Брюксел, Белгия.