« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ ЗА СТАВРИ КАЛИНОВ: „ПАРАДОКСИТЕ НА СТАВРИ КАЛИНОВ БЯХА ЧАСТ ОТ НЕГОВАТА ГЕНИАЛНОСТ!“

За мен бе изключително удоволствие той да ми разказва за различните нетрадиционни начини, по които твореше. Имах щастието да осъзнавам, както повечето от вас, които са били до него, че срещам специален човек. И всъщност не е ли това едно от най-хубавите неща в живота – да знаем, че живеем във времето на такъв човек! Днес ние виждаме неговото творчество и можем да съжаляваме за хората занапред, които ще познават неговото творчество, ще имат това щастие, но няма да са познавали него“. С тези думи министърът на културата Найден Тодоров се обърна към публиката по време на официалното откриване на изложбата “Post Mortem” в памет прочутия художник и скулптор Ставри Калинов. Изложбата се организира от „Арт клуб Дипломат“, а творчеството на Ставри Калинов представи проф. д.н. Любомир Стойков.Министър Найден Тодоров припомни една от най-популярните реплики на Ставри Калинов, че „Исус е в нас и ние сме в него“. „Ставри Калинов обичаше и беше пълен с парадокси, които са и в неговото изкуство. Но според мен тези парадокси бяха и част от неговата гениалност“, посочи министър Тодоров. И допълни: „Неговите думи бяха, че искрицата на Божественото я има във всеки един от нас. И всеки, който осъзнае това, можем да кажем, че продължава, по един или друг начин, по пътя на Ставри Калинов“. Проф. Любомир Стойков – автор на книгата за художника „Калинография“ и дългогодишен приятел на маестрото, споделя: „Ставри Калинов винаги ще бъде по-силен от смъртта, защото изкуството му не е било и никога няма да бъде тленно. Оригинален, нестандартен, куриозен и завладяващ творец, той изцяло покрива представата за истинския художник, за истинския създател, за играещия човек или още т. нар. Homo Ludens!“. В своето слово проф. Стойков подчерта: „Посланията в картините и скулптурите на Ставри Калинов са заредени с характерните за него приказни същества, символи и алегории за живота и плодородието, любовта и добротата, вярата и надеждата. Гледайки отново и отново тези магнетични, фантастични и космически произведения, нека с обич и носталгия да си спомним и за чудатите и заедно с това - наситени с много благородни провокации пърформанси и артистични джем сешъни на големия наш художник.“. Експозицията “Post Mortem” в галерия „Средец“ на Министерството на културата (София, бул. „Александър Стамболийски“ № 17) включва 12 скулптури и 49 картини в т.ч. живопис, студена керамика и графика. Творенията ще могат да се видят до 23 май 2024 г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“

  • 17 Май 2024
  • 83
От 20 май 2024 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „100 години лека атлетика в България“.

ДНЕС В НЕСЕБЪР СЕ ОТКРИВА ЛЕТНИЯТ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН

  • 17 Май 2024
  • 69
Церемонията ще започне в 18 ч., пред портите на Старинен град Несебър, а участие в нея ще вземат президентът Румен Радев, министърът на туризма Евтим Милошев, кметът на Несебър Николай Димитров, представители на българските институции, на дипломатическия корпус у нас и други официални гости.

DEEP ZONE PROJECT НОСЯТ ДУХА НА ЛЯТО С МУЗИКАЛНО ШОУ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ

  • 17 Май 2024
  • 77
Какво е лято без горещи музикални емоции? Със сигурност такива ще донесе музикалното шоу на една от най-популярните БГ групи.

С общо 13 млн. лева ще бъдат подпомогнати производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

  • 17 Май 2024
  • 83
Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) реши да бъде предоставена помощ de minimis за 2024 г. на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби в размер на общо13 000 000 лв.

Голямо количество „маркови“ стоки задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево

  • 17 Май 2024
  • 87
Близо 70 000 „маркови“ стоки, по-голяма част от тях облекла, задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево при проверки на два товарни автомобила, влизащи в страната от Турция.