« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Миниатюрни оловни огледала показват част от капризите на Античността в бургаския археологически музей

Тя е посветена на 8 март - Международния ден на жената, и показва за първи път малки оброчни огледала от периода между II и IV в., открити в Бургаска област, в района на с. Руен, с. Ябълчево, Акве Калиде и около Поморие. Те са реставрирани специално по повода, обясни за БТА Гергана Данабашева, екскурзовод в музея. Всички експонати са оловни, като през Античността огледалата биват два вида - функционални и оброчни. Оброчни са, защото местата, на които са се намирали, показват, че през Античността там е имало храм на женски божества от гръко-римския пантеон като Хера, Афродита, Трите нимфи. "Почти винаги се намират в кръгла форма и по-рядко със запазена дръжка към тях", допълни Данабашева. Тя разказа още, че предната ламела, или оловната рамка на огледалото, почти винаги е украсена с геометрични или флорални мотиви. На тилната ламела, която е разположена в задната част, пък обикновено с древногръцки надписи са изписани специални фрази и много често са идентични. Сред надписите има "Ти си прелестна“, „На хубавицата подобават всички хубави неща“, „Хубавите неща подобават на хубавите жени“, „За господарката подарък“, „Красавице, вземи ме, аз съм твоята прелест“. Тези надписи показват, че огледалата най-вероятно са били като посветителни дарове от жени за богини, за да бъде изпълнено дадено желание. Върху тилната рамка на едно от показаните огледала ясно се различава женска фигура, която най-вероятно е на някоя от изброените женски божества. Данабашева коментира още, че капризите и женските ритуали в Античността не са се различавали много от съвременните. В постоянната експозиция на музея могат да се видят още стъкленици за парфюми, наречени лакримарии, както и унгвентарии. Някои жени са използвали такива съдове за съхраняването на туш за миглите или други ароматни масла. източник:БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Наркооранжерия разкриха при спецоперация криминалисти от ОДМВР – Перник

  • 08 Май 2024
  • 137
Иззети са над 350 растения в различен стадий на развитие; Двама мъже са задържани до 24 часа

УС на ДФЗ утвърди до 295 млн. лева финансов ресурс за изплащане на украинската помощ

  • 08 Май 2024
  • 155
Земеделските стопани ще получат финансова подкрепа в размер до 295 млн. лв. по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

  • 08 Май 2024
  • 157
Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария.

Пистолети и патрони задържаха митнически служители на МП Лесово

  • 08 Май 2024
  • 157
Митнически служители от МП Лесово задържаха два пистолета и патрони при проверка на товарен автомобил, пътуващ от Турция през ГКПП Лесово към Германия.

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за рециклиране!

  • 08 Май 2024
  • 152
Информация за проблемите в управлението на завода стана ясна по време на извънредно заседание на Комисията по екология в Столичния общински съвет, която беше свикана по искане на групата на ГЕРБ-СДС.