« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Преболедувалите коронавирус могат да дарят кръв в Бургас за създаване на лечебна плазма

Събраната кръв ще се изпраща в Стара Загора, където ще се преработва за създаване на лечебна плазма. Това се налага, защото Бургас няма собствен кръвен център. Заради липсата на кръвен център близки на болни се налага да пътуват до София, Пловдив или Варна. При създалата се организация ще се съкрати значително не само времето за транспорт, но и разходите. Даряването на кръв става по стандартен начин за около 30 минути. След това кръвта се превозва до Стара Загора, където се преработва в плазма. Един от първите отзовали се е хирургът д-р Гендов. "Дарих за близък, така се случи. Може би моята плазма ще бъде ценна за тези, които се борят в момента. Още една надежда. Отне ми колкото стандартно кръводаряване, после се върнах на работа. Чувствах се добре, нямаше защо да стоя вкъщи или да се пазя", споделя пред bTV лекарят. Началникът на отделение по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас д-р Людмила Желязкова обясни, че е много трудно на моменти, защото няма достатъчно линейки. "Когато имаме нуждаещи се от плазма, се опитваме да изпращаме за няколко пациенти", обясни тя. Д-р Желязкова заяви, че вчера за един е нямало плазма и се надява до седмица в Бургас да има достатъчно количество след даряването, което да е като депо. Кампанията продължава до 10:30 часа и ще е през ден, като за пациенти, преболедували коронавируса, ще имат предимство.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

  • 22 Ян 2021
  • 203
130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията.

От понеделник спират движението по ул. „Петко Задгорски“

  • 22 Ян 2021
  • 164
Улица "Петко Задгорски" е главна пътна артерия на бургаския жилищен комплекс "Изгрев". Не е ремонтирана сериозно от много години. Община Бургас и ВиК съгласуваха графиците си и нейното обновяване вече започна.

Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

  • 21 Ян 2021
  • 241
Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Разрешават проблема с водната криза в Димчево

  • 21 Ян 2021
  • 234
Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево.

Кметът предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

  • 21 Ян 2021
  • 229
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на промените е да се разширят възможностите на програмата.