« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО ЗА МОНУМЕНТА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Общинска администрация спечели делото пред Върховен административен съд за изграждане на монумент на Светите братя Кирил и Методий. До него се стигна след обжалване на резултата от проведения конкурс от един от участниците с проект, останал на четвърто място. ВАС потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ за неоснователни възражения. Конкурсът бе проведен през юни 2023 г., а 7 – членна комисия разгледа и даде оценка на постъпилите проекти. Локацията, на която ще бъде изграден монументът, а именно парк „Св. Игнатий Старозагорски“, бе избрана от Съюза на българските архитекти и Камарата на архитектите в България. Целта е да бъде изграден паметник, увековечаващ личностите, делото и приноса на светите братя Кирил и Методий - духовни покровители на Европа. Решението за изграждане на монумент „В основата е словото“ бе взето по време на заседание на Общински съвет Стара Загора през 2022 г. На пресконференция през миналата година, победителят в конкурса даде подробности за реалния мащаб на проекта си - фигурите ще бъдат с височина 4 метра без постаментите. Те са максимално обобщени, като акцентът пада върху лицата и ръцете им. Най-високата част ще бъде 6 метра – това е най-високата арка. Колоната в средата на монумента съдържа двете азбуки, със свободно разпределени издълбани букви. Предстои да бъдат наградени, според решението на Общински съвет, класиралите се на 1, 2 и 3 място проекти - съответно 5 хил. лева, 3 хил. лева и 2 хил. лева. Ще бъде възложена обществена поръчка за изпълнението на избрания проект с договаряне без предварително Обявление, по реда на Закона на обществените поръчки. Според Законите за културното наследство и устройство на територията, победителят Наско Настев и екипът му предстои да представят проекта пред Експертен съвет по изобразително изкуство към Министерството на културата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

УЧЕНИЦИ ОТ СТРОИТЕЛНАТА ГИМНАЗИЯ В БУРГАС СПЕЧЕЛИХА 1 МЯСТО В АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС

  • 20 Май 2024
  • 94
Във Велико Търново се проведоха тематичните финали на проект „Аз мога да строя - DELECTO“ на Камарата на строителите в България, подкрепен и от други браншови организиции.

Фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев в резерват "Атанасовско езеро"

  • 20 Май 2024
  • 94
От днес - 20 май до сряда 22 май 2024 г., Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро" ще бъде отворено за посещение и разглеждане на фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев - автор с международен принос и множество награди за популяризиране опазване на дивата природа.

Учени от БАН с най-престижното отличие за наука „Питагор“

  • 20 Май 2024
  • 86
Чл.-кор. проф. дгн Станислав Василев от Института по минералогия и кристалография на БАН е носител на Голямата награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за цялостен научен принос.

Икономистите на БАН: България регистрира едни от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

  • 20 Май 2024
  • 92
България регистрира едни от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС, но изостава при въвеждането на механизъм за подкрепа на енергийно бедните домакинства и не предприема необходимите действия за целенасочена, цялостна и координирана междусекторна политика в тази област.

БЛИЗО 1 500 ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ ПО ПРОЕКТ „СИЛЕН СТАРТ“

  • 20 Май 2024
  • 98
Близо 1 500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование (66 % от всички в страната) са одобрени и могат да получат финансиране за реализиране на дейности в подкрепа на децата и семействата по проект „Силен старт“ на МОН.