« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Деня на Европа 22 светлинни творби преобразяват най-известните фасади, паркове и площади в София по време на Фестивала на светлините LUNAR

Двадесет и две светлинни творби ще преобразят София и ще я превърнат в галерия под открито небе във вечерите от 9 до 12 май 2024 г. Видео и статични 3D проекции върху сгради, светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу ще създадат паралелна реалност върху редица от любимите знакови сгради и паркове в столицата. Фестивалът на светлините „Лунар“ за първа година се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на туризма, заедно с подкрепата на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и Национален фонд “Култура”. Над 20 артисти от цял свят ще представят своето изкуство в своеобразния 4,5-километров маршрут на събитието и новата обособена фестивална зона – Южен парк 2, напълно безплатно за всички жители и гости на града, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка една от четирите вечери. Част от локациите са Национална галерия „Квадрат 500“, Градската градина, Българската академия на науките, Държавна агенция “Архиви” и Столичното ларго, площад „Славейков“ и паметникът на Петко и Пенчо Славейкови, който ще оживее, подлезът между бул. “Васил Левски” и ул“ .Раковски”. В началото на светлинното пътешествие публиката ще бъде посрещната от проекция върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia на сюрреалистичната творба “Пътешественик” на полския артист Ари Дикиер, който ще пресъздаде красотата и насладата от пътешествието – без значение крайната точка. Един от акцентите на фестивала „Лунар“ тази година е провеждането на финала на международния конкурс за видео 3D мапинг, организиран от MP-STUDIО, с подкрепата на Министерството на туризма. Значимият конкурс се провежда за втори път в България, а темата на тазгодишното издание “Митове и легенди” предизвика двадесет и девет артисти и артистични колективи от цял свят да разкажат чрез светлинно изкуство историите, които съпътстват техните култури.Автори от 18 държави заявиха участие в шампионата, вдъхновени от една от най-красивите столични сгради – тази на Регионалния исторически музей – София на пл. “Бански” №1. Авторските произведения на деветимата финалисти от България, Великобритания, Индонезия, Тайван, Тайланд, Полша и Украйна бяха избрани от петчленно жури, а творбите им ще преобразят бившата Централна минерална баня в дните между 9 и 12 май. В последната фестивална вечер ще бъдат обявени и тримата големи победители. Пълната програма можете да намерите на: https://lunarlights.eu/program.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Наши търговци надуват цените с до пет пъти на китайски стоки

  • 20 Май 2024
  • 66
Наши търговци надуват цените с до пет пъти на китайски стоки от големи онлайн пазари. Това установи проверка по сигнали на потребителите в социалните мрежи. 

Хотелиери обещават с 20% по-високи заплати от миналото лято

  • 20 Май 2024
  • 66
Хотелиери обещават с 20% по-високи заплати от миналото лято. Министърът на туризма призова Външно министерство да работи по-бързо за издаване на визи за работници от Непал, Индия и Бангладеш, заради недостига на кадри.

Над 3000 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево

  • 20 Май 2024
  • 82
3220 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево, при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

ИТАЛИАНСКИ ПРОФЕСОР РАЗКРИВА ЗА ПРЪВ ПЪТ В КАЗАНЛЪК НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ ЗА АНТОНИО СТРАДИВАРИ

  • 20 Май 2024
  • 90
Председателят на Италианската асоциация на лютиерите проф. Гуалтиеро Николини, удостоен през 2017 година с високото почетно звание "Рицар на Италия”, идва в Казанлък, за да разкрие за първи път в света неизвестни досега факти от живота на най-великия майстор на правене на цигулки на всички времена, Антонио Страдивари.

„УЧИЛИЩЕ ЗА ТАЛАНТИ“ КЪМ КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР В БУРГАС ПРАЗНУВА 10 ГОДИНИ, С ПРЕМИЕРА НА „БРЕМЕНСКИТЕ МУЗИКАНТИ”

  • 20 Май 2024
  • 80
*Театралното семейство Алекс и Гергана Анмахян обичат театъра и са предали тази любов на повече от 100 деца