« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ПРОКУРОРИ ОТ СОФИЙСКИЯ АПЕЛАТИВЕН РАЙОН СЪС СТАНОВИЩЕ ОТНОСНО ПРОЕКТ НА НОВ ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

В него преди всичко се изразява несъгласие срещу съдържащото се в проекта необосновано диференциране и противопоставяне на отделните органи в съдебната власт. По този начин се създават предпоставки за дискредитиране на прокуратурата и следствието, както и за принизяване на тяхната роля в иначе единната по замисъла на Конституцията съдебна система. Специално внимание в становището на Апелативна прокуратура – София се обръща на предвидения в проекта за нов ЗСВ начин на формиране на кадровия орган на прокуратурата - Висшия прокурорски съвет. Предвиждащият се превес на членове, избрани от Народното събрание, би поставил в положение на политическа зависимост тази част от съдебната власт и би предопределил невъзможността на прокуратурата и следствието да изпълняват правомощията си в пълен обем. Очевиден е различният подход при сформирането на състава на членовете на кадровия орган на съда и този на прокуратурата. Особено показателна е разпоредбата на чл. 19, ал. 3, предложение последно от законопроекта, според който: „Народното събрание не може да избира за членове на двата съвета лица, които заемат длъжността прокурор или следовател към момента на избора“. Тази рестрикция е напълно неразбираема, неприемлива и противоконституционна. Несъгласието с предложените формулировки е изразено и по отношение на чл. 52, ал. 3; чл. 55, ал. 4, т. 4 от ПЗСВ относно конкретни аспекти на правната уредба за предлагане и избиране на членовете на Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвети. На обоснована професионална критика прокурорите от Софийския апелативен район подложиха и редица конкретни текстове от законопроекта, касаещи структурата на прокуратурата – чл. 178, ал. 2 и сл., уредбата на някои прокурорски правомощия – чл. 181, ал. 5 и ал. 6 от ПЗСВ. Част от тях са преценени като противоречащи на действащата разпоредба на чл. 207, ал. 1 от НПК. Изразени са резерви и по отношение на уредбата на предварителната проверка. Според становището на прокурорите от Софийския апелативен район законодателят следва внимателно да обсъди и прецени ефекта от предлаганите промени, касаещи атестирането и провеждането на конкурси, командироването и въвеждане на ограничения за избиране на административни ръководители.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 375
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 400
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 401
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 404
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 415
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.