« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Една от най-мощните магнитни бури, регистрирани досега, удари Земята

Смущенията в геомагнитното поле на планетата започнаха през почивните дни и достигнаха своя максимум през изминалите часове, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR. За денонощието са били регистрирани над 20 слънчеви изригвания. Очаква се бурята да продължи поне още два дни. Прогнозите за космическото време издадоха предупреждение за геомагнитната буря, като заявяват, че плазма от слънчево изригване може да попречи на радиопредаванията на Земята. Може също така да предизвика впечатляващо сияние (аурора), пише Associated Press. Центърът за прогнозиране на космическото време на NOAA в Боулдър, Колорадо уточнява, че няма основания за тревога. Все пак от центъра предупреждават, че бурята би могла да прекъсне високочестотно радиопредаване, като например от самолети, които се опитват да комуникират с отдалечени контролни кули. "Повечето търговски самолети могат да използват сателитно предаване като резервен канал", според Джонатан Лаш. Сателитните оператори е възможно да имат проблеми с проследяването на своите космически кораби, а през електрическите мрежи може да премине индуциран ток, но няма нещо, с което да не могат да се справят. „За широката публика, ако имате ясно небе през нощта и сте на по-високи географски ширини, това би било чудесна възможност да видите небето да свети", добавя Лаш. На всеки 11 години магнитното поле на слънцето се обръща, което означава, че неговите северни и южни полюси сменят позициите си. Слънчевата активност се променя по време на този цикъл и сега е близо до най-активната, наречена слънчев максимум, предаде агенция "Фокус". източник:Институт по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория, БАН

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Наркооранжерия разкриха при спецоперация криминалисти от ОДМВР – Перник

  • 08 Май 2024
  • 188
Иззети са над 350 растения в различен стадий на развитие; Двама мъже са задържани до 24 часа

УС на ДФЗ утвърди до 295 млн. лева финансов ресурс за изплащане на украинската помощ

  • 08 Май 2024
  • 203
Земеделските стопани ще получат финансова подкрепа в размер до 295 млн. лв. по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

  • 08 Май 2024
  • 206
Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария.

Пистолети и патрони задържаха митнически служители на МП Лесово

  • 08 Май 2024
  • 205
Митнически служители от МП Лесово задържаха два пистолета и патрони при проверка на товарен автомобил, пътуващ от Турция през ГКПП Лесово към Германия.

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за рециклиране!

  • 08 Май 2024
  • 199
Информация за проблемите в управлението на завода стана ясна по време на извънредно заседание на Комисията по екология в Столичния общински съвет, която беше свикана по искане на групата на ГЕРБ-СДС.