Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

Както и на предишните срещи с представители на производители и търговци на акцизни стоки, цел на разговорите беше задълбочаване партньорството, подобряване на механизма за сътрудничество, намаляване на административната тежест и елиминиране на нелегалните и корупционни практики. Представителите на бранша приветстваха новата методика за обработката на заявки в системата на Агенция „Митници“ „Сървиз деск“, която от 1 април се въвежда за големите данъкоплатци в секторите „Алкохол и алкохолни продукти“, „Тютюневи изделия“ и „Горива и петролни продукти“. Мярката е с цел да оптимизира комуникацията с администрацията. Наред с това се предвиждат и регулярни срещи с бизнеса, а по предложение на алкохолния бранш ще зачестят и семинарите за техни служители относно прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове. Представителите на бранша поставиха и други наболели проблеми, като нелегалното производство на алкохол с цел реализация на черния пазар, имитиращите продукти, както и редица процедурни въпроси по администрирането на складовете и акцизните стоки. През 2023 г. десетте най-големи компании в бранша, сред които са вносители, производители на спиртни напитки, вино и бира, са внесли в държавния бюджет 262,4 млн. лв. акциз, както и 17 млн. лв. ДДС при внос. 159 000 л е задържаният по подозрения за нарушение етилов алкохол през изминалата година, като за същия период са установени и над 40 000 л бира и над 6000 л вино. И в трите категории са отбелязва значителен ръст спрямо резултатите за 2022 г. Това беше третата от кръга срещи с представители на икономическите оператори, произвеждащи или търгуващи акцизни стоки. Освен директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова в срещите участват и двамата заместник-директори на институцията Людмил Маринов и Георги Александров.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС?

  • 29 Апр 2024
  • 55
Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.

Вече има отреден терен за изграждане на сграда на ново спортно училище в Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 57
Вече има отреден терен за изграждане на сграда на спортно училище, с прилежащата спортна инфраструктура и общежитие.

Вълна от кандидат-студенти за специалност „Медицина” на предварителните изпити в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 84
412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за специалност „Медицина” в бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, която е една от най-желаните.

БУРГАСКИ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ В ДНИТЕ ДО 6 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 89
През изминалия уикенд Бургас се превърна в истински водовъртеж от събития, в които се включиха стотици хора като участници и хиляди като публика.

На ретро парада в Сливен за първи път в България беше представен Буик от епохата на Ал Капоне

  • 29 Апр 2024
  • 84
На Лазаровден в Сливен се проведе 11-ото издание на парада за ретро автомобили и мотоциклети.