« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Свежото ядрено гориво от „Уестингхаус“ е на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, през май започва зареждането на първите касети


Това е ключов етап от двустранното стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ, вече имаме реална диверсификация за ядреното гориво за 5-ти блок, отбеляза министър Малинов. Той припомни, че има подписан договор с „Фраматом“ за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на атомната електроцентрала. Така, с осигуряването на достъп до надеждни алтернативни доставки от САЩ се постига пълна независимост за АЕЦ „Козлодуй“. След като Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от „Уестингхаус“, в понеделник се очаква да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация. „Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус“, в 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, посочи министър Малинов. Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с „Уестингхаус“ още през 2009 г. - 2010 г. На територията на централата министър-председателят и министърът на енергетиката посетиха също терена, на който се предвижда да бъдат изградени 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. За България ядрената енергетика има ключова роля при гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност и осигуряване на енергия на достъпни цени за потребителите. Тя е гръбнакът на енергийната система и за балансиране на енергийната система в целия регион. Българската страна се придържа стриктно към ангажимента за постигане на най-високите съвременни стандарти за ядрена безопасност и сигурност. Освен изпълнение на целите за диверсификация и независимост, използването на новия тип ядрено гориво ще спомогне за постигане на общоевропейските цели за декарбонизация. Стратегическото партньорство между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ съдейства за постигането на общата цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще. В отговор на въпрос на медиите премиерът Димитър Главчев заяви, че вчера е имал разговор с президента Румен Радев относно МВнР. „Предложих аз да поема външно министерство. Изчакваме как ще се развият събитията. Ако издаде указ да поема външно министерство, аз ще нося политическа отговорност. В сегашния състав - с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президентът“, категоричен беше Главчев. Той увери, че подготовката на предстоящите избори на 9 юни върви много добре. „Важно е да има честни избори, тъй като точно това е основната задача на служебния кабинет“, добави министър-председателят.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЕКП: Необходима е директива за премахване на стреса на работното място

  • 15 Май 2024
  • 17
Директива, насочена към премахване на стреса на работното място, трябва да бъде приоритет за следващата Европейска комисия, ако тя има сериозни намерения да подобри психичното здраве в Европа.

България участва на изложението за конгресен туризъм IMEX във Франкфурт

  • 15 Май 2024
  • 18
От 14 до 16 май във Франкфурт се събират представители на 2800 компании от 60 държави и около 3500 специалисти от сферата на конферентния и събитийния туризъм в най-голямото изложение в сферата на конгресния и бизнес туризъм в Европа IMEX.

ОТЛИЧИХА УЧЕНИЦИ В КОНКУРСА ЗА СТИХОТВОРЕНИЕ „МОЯТ ГРАД БУРГАС“

  • 15 Май 2024
  • 53
На 14.05.2024 г. в Културен център „Морско казино“ се проведе официалната церемония по награждаването в Конкурс за стихотворение „Моят град Бургас“, който се провежда за трета поредна година.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ХАРИЗМАТИЧНИЯ ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ В ПОСТАНОВКАТА "ОПАШКАТА" ПО РОМАНА НА ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ НА 26 МАЙ В ОПЕРАТА

  • 15 Май 2024
  • 64
Не пропускайте постановката „Опашката“ по едноименния роман на Захари Карабашлиев и режисурата на Явор Гърдев на 26 май, в Операта. Главната роля е поверена на изключително талатливия и харизматичен актьор Владимир Карамазов. За нея той спечели „Икар“, а постановката бе отличена с „Аскеер“ за най-добър спектакъл.

АКО СТРАДАТЕ ОТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ПРОБЛЕМИ, ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ИНИЦИАТИВАТА „МАЙ – МЕСЕЦ ЗА МЕРЕНЕ“

  • 15 Май 2024
  • 68
Бургас става част от кампанията Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане.