УМБАЛ Бургас и БЧК отличиха заслужили кръводарители

УМБАЛ Бургас и Българският червен кръст отличиха днес заслужили кръводарители и институции, допринесли за популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Почетните грамоти бяха връчени от акад. Христо Григоров - председател на БЧК и проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на организацията. Събитието е традиционно и се провежда по повод 14 юни, Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Милиони хора по света дължат живота си на други хора, които никога не срещат - хора, които даряват кръвта си доброволно и безвъзмездно. Хората винаги имат нужда от кръв, дори по време на пандемия - това е мотото, под което БЧК организира отбелязването на този ден. "Благодарим и се покланяме пред всички Вас, защото Вашата кръв помогна на пострадали в катастрофи, оперирани, родилки, недоносени бебета", поздравиха кръводарителите изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски и началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Тодор Бояджиев. Отличените са: Ваня Гочева - икономист, търговски мениджър в "Уникредит Булбанк". За първи път е дарила кръв на 18 години. Оттогава го прави всяка година. По нейна инициатива са организирани акции по кръводаряване на работното й място в банката. Включва се като кръводарител и по време на извънредното положение. Момчил Момчилов, адвокат. От 1990 г. досега е дарил кръв над 60 пъти. Родителите му са редовни кръводарители през целия си живот, майка му е дарила над 100 пъти и е била отличена със златна значка за съществен принос в развитието на кръводаряването. Марина Димова - учител по география и икономика в Търговска гимназия - Бургас. Доброволен и безвъзмезден кръводарител от 30 години, дарила кръв над 40 пъти С личен пример успява да мотивира своя клас ученици да направят своето първо кръводаряване. Йордан Иванов - бивш председател на Студентски съвет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров", инициатор на кръводарителски акции и радетел на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Дарил над 30 пъти кръв. Янка Батилова - медицинска сестра в Отделение по трансфузионна хематология, с над 40 години стаж. Личната й ангажираност към темата за кръводаряването допринася за мотивацията и избора на човека да бъде кръводарител. Институции: Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето", с директор инж. Даниела Симеонова, Професионална гимназия по механотехника и електротехника с директор инж. Роза Желева, Търговска гимназия с директор г-н Павел Чепов и Институт за здравно образование. Те са отличени за организацията и участието си в проекта "Това не си го правил", насочен към популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред завършващите абитуриенти. И в трите училища се проведоха кръводарителски акции, в които участваха над 100 човека - ученици и учители.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 112
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.