СЗО: Коронавирусът е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип

Новият коронавирус е десет пъти по-смъртоносен от вируса, причиняващ грип А (H1N1), известен като "свински грип", появил се през март 2009 г. в Мексико. Това съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на виртуална пресконференция от Женева, цитиран от Франс прес. "Данните, събрани в няколко държави, ни дават по-ясна картина на този вирус, на неговото поведение и за начина, по който да го спрем. Знаем, че коронавирусът се разпространява бързо и че той е 10 пъти по-смъртоносен от вируса, причинил грипната пандемия през 2009 година", обясни Гебрейесус. Ако пандемията от новия коронавирус е отнела живота на 115 000 души в света от появата му през декември в Китай, по официални данни, установени от АФП въз основа на официални източници, грипът тип А (H1N1) е отнел живота на 18 500 души, според СЗО. Медицинското сп."Лансет" обаче изчислява, че броят на починалите е между 151 700 и 575 400. Пандемията, провокирана от вируса А (H1N1), доведе до масирани кампании за ваксиниране. По-късно западните държави, особено европейските, и СЗО бяха критикувани за прекомерна мобилизация, понеже всяка година сезонният грип отнема живота на между 250 000 и 500 000 души, според СЗО. Ръководителят на Световната здравна организация заяви, че в крайна сметка ще е необходимо разработването и разпространението на сигурна и ефикасна ваксина, за да се прекъсне напълно предаването на заразата. За момента СЗО не разполага с доказателства, че лекарства срещу малария, като хлорохин и хидроксихлорохин, са ефективни в борбата с коронавируса, каза директорът на програмата на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън, цитиран от ТАСС. Райън съобщи, че още се чакат резултати от изпитания, които в момента се провеждат. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 65
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 69
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 61
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 76
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 66
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.