Влезе в сила нов имунизационен календар

Реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат. Досега на 11-годишните се полагаше проба манту и реимунизация, когато тя е отрицателна. Това е една от промените в имунизационния календар, обяви пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Предвидено е намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. При децата на 12 години пък се въвежда реимунизация срещу коклюш. Новият имунизационен календар влезе в сила от началото на 2020 година. Ваксината срещу варицела става препоръчителна. Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа. Според д-р Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в имунизационния календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 хиляди души и при 0.5% от тях има усложнения. "Това е немалък брой деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, почти всяка година има и 2-3 смъртни случая", уточни епидемиологът. По думите му в повече развити страни ваксината срещу варицела е включена в имунизационния календар. За туберкулозата Ангел Кунчев коментира, че в 2/3 от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина, защото е много ниска заболеваемостта. В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а България е била единствената държава с пет приема след проба манту. "Това не водеше до по-голям имунитет, а до повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати", уточни епидемиологът. Реимунизацията срещу коклюш на 12 години се въвежда, защото е установено, че защитата на тази възраст пада, а приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст е намален, защото два приема дават същата защита като три, обясни още д-р Кунчев. https://www.dnevnik.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 97
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 89
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 86
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 94
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.