Опасности за здравето от обездвижването

Всеки знае, че продължителното седене е вредно. Но то води до много по-сериозни и животозастрашаващи състояния, отколкото предполагат много хора. Болките в кръста са най-малкият проблем, който може да се появи. Начин на живот, свързан с години наред седене и липса на движение през деня може да доведе дори до рак.

Кои са най-опасните заболявания, до които заседналият начин на живот може да доведе?

Тревожност и депресия
Колкото по-дълго седите на работа, толкова по-голяма е вероятността да не ви остава време за спорт и тренировки, камо ли за продължително ходене. След работа трябва да свършите толкова много неща, а преди работа е твърде рано сутринта, за да станете и да правите упражнения. Това е познат сценарий за милиони хора по света, хванати в капана на заседналия начин на живот заради работата. Колкото по-малко се движите обаче, толкова по-ниски стават нивата на серотонин и допамин в кръвта, а това бавно, но сигурно води към депресия, тревожност и безпокойство.

Болки в гърба, кръста и шията
Само четири часа седене без движение са достатъчни, за да се компресират дисковете на гръбначния стълб и врата, което да доведе до притискане на гръбначните нерви, болки, изтръпване в крайниците, дори по-сериозни състояния, като парези и дискови хернии. Лошата стойка предизвиква изкривявания, които също увреждат гръбнака и водят до болки и скованост. Като косвена последица е и отслабването на мускулатурата на корема и гърба, което е допълнителна предпоставка за увреждане на гръбнака, болки, схващания, лесно получаване на травми.

Рак
Седенето с часове всеки ден с течение на години значително повишава риска от рак на дебелото черво и матката. Това се случва заради хроничното възпаление, което се наблюдава в малкия таз, причинено от обездвижването. Наднорменото тегло, което в много от случаите е вторично следствие от липсата на движение, също повишава този риск. Ако работата ви е свързана със седене в рамките на 8 часа всеки ден, рискът от рак на дебелото черво и матката нараства с до 10%.

Затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания
При продължително седене инсулинът губи способността си да влияе върху обработката на глюкозата и използването ѝ от организма за енергия. Клетките развиват така наречената инсулинова резистентност, която е предпоставка за развитие на диабет. Обездвижването води до повишаване на лошия холестерол, който пък е враг номер едно на сърдечносъдовата система. Затлъстяването е утежняващо обстоятелство, което прави тези заболявания още по-трудни за овладяване.

Слаби кости, остеопороза
Обездвижването води до отслабване на мускулите, но и на костите. Костното вещество става по-чупливо. С течение на времето рискът от поява на остеопороза при жените нараства. Кръвни съсиреци, тромбози Седенето поставя краката пред истинско предизвикателство. Те висят надолу, обездвижени са. При тази позиция кръвоносните съдове се притискат. Съществува висок риск от образуване на тромби, тромбози, разширени вени.
az-jenata.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 43
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".

€500 млрд. за възраждането на ЕС - с грантове и заеми

  • 27 Май 2020
  • 48
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи днес на извънредна сесия на Европейския парламент в Брюксел ново предложение за бюджета на ЕС до 2027 година.

С матури ще се кандидатства в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 27 Май 2020
  • 63
Оценките от държавните зрелостни изпити, които предстои да държат дванадесетокласниците, ще бъдат вход за кандидатстване в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, реши академичното ръководство.

Нова заповед на Ананиев, с която отпадат още въведени забрани

  • 27 Май 2020
  • 71
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19, съобщиха от здравното ведомство. Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия.

Театри и зали за изкуства отварят още днес при определени условия

  • 26 Май 2020
  • 183
Залите за изкуства, в това число танцовите и музикалните школи, отварят още днес, но при определени условия. Това решение беше взето на среща между представители на танцьори, музиканти, здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.