Парацетамолът вече няма да се продава свободно във Франция

Скоро няма да е възможно от аптеките във Франция да се купува свободно парацетамол, както се купуват презервативи или четка за зъби. Националната агенция за безопасност на лекарствата (ANSM) обяви, че парацетамолът, самостоятелно или в комбинация, ибупрофенът и ацетилсалициловата киселина (по-известна като аспирин) вече няма да се предлагат свободно в аптеките. За продажбата им ще се изисква рецепта от януари 2020 г. Общо 36 лекарства, базирани на парацетамол и 46 нестероидни противовъзпалителни средства, ще бъдат недостъпни без лекарско предписание. Всички все още помнят случая с 22-годишната Наоми Мусенга, която бе намерена мъртва в дома си, няколко часа след като неуспешно се обадила на Бърза помощ през декември 2017 г. "Аутопсията показа, че тя е починала от остра чернодробна интоксикация, свързана с парацетамол“, припомня проф. Франсоа Шас, почетен президент на Академията по фармация. Малко известно е, че това лекарство е водещата причина за индуцирана от лекарства чернодробна трансплантация. „Във Франция това е около една чернодробна трансплантация всяка седмица“, казва фармацевтът. Специалистите припомнят и правилната употреба на тези лекарства. За парацетамол не повече от 3 грама на ден за възрастен с тегло над 50 кг, не повече от една таблетка от един грам на всеки 6 часа. „В допълнение към риска от предозиране, трябва да внимавате при смесването с алкохол, който вече е токсичен за черния дроб“, казва проф. Шас. Той съветва също да се избягва парацетамола срещу махмурлук. Що се отнася до нестероидните противовъзпалителни средства, като ибупрофен, те също не са без риск. "Злоупотребата може да доведе до усложнения в бъбреците или сериозни инфекциозни усложнения", казва д-р Вела от френската Агенция по лекарствата. Тъй като отслабват реакцията на имунната система, тези лекарства, използвани неправилно, могат всъщност да изострят размножаването на патогенни бактерии или вируси. "Те са токсични и за плода през цялата бременност", предупреждава проф. Шас. Той припомня правилната им употреба: да се използват в най-ниската ефективна доза за най-кратко време; да не се удължава лечението за повече от три дни в случай на треска или пет дни в случай на болка; да се прекрати лечението в края на симптомите; да не се приемат в случай на варицела и, накрая, да не се приемат едновременно два медикамента на основата на нестероидни противовъзпалителни средства. Превод от френски: Галя Дачкова   https://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 71
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 81
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 86
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 131
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 109
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.