« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Регистрираха първи случай на западнонилска треска у нас

Регистриран е първи случай на западнонилска треска в България за тази година. Заболяването е потвърдено при 60-годишна жена от Монтана, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ. Жената е с възпаление на мозъка. По-рано проф. Кантарджиев прогнозира пик на заразените с вируса у нас в края на август. Болестта е опасна, защото предизвиква възпаление на мозъка и се предава предимно чрез ухапвания от комари. Основен резервоар в природата са дивите птици, от които се заразяват комарите. Повечето хора, които се заразяват, не проявяват симптоми, около 20 процента имат леки симптоми - те са подобни на настинка, с температура и главоболие, отпадналост, болки в мускулите и ставите, понякога и ситен обрив, а при под един процент се засяга централната нервна система. Диагностиката се прави въз основа на резултати проби от кръвни проби и урина. Миналата година е имало 15 случаи на заразени със западнонилска треска, като два от тях са били смъртоносни. По данни на Европейския център за контрол на заразните болести в ЕС в момента заболели от западнонилска треска има в Гърция, Франция, Унгария и Италия. Общо 35-ма са регистрирани със заболяването в Гърция, като четирима са починали. Заразените са от Пела, Пиерия, Ксанти, Кавала, Лариса, Кардица и Източна Атика. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 255
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 308
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 233
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 298
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 259
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.