« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ - беседи за любовта и другите неща от живота: Искам да се разведа, но се страхувам

Искам да се разведа, но се страхувам

Катя ПЕНЕВА, любовен терапевт: Любовта не е задължение, тя е избор, който правим за себе си и отстояваме в трудностите

"Тя е добра жена, от тридесет години сме женени. Делили сме добро и зло, в едно легло спим. Не издържам, не мога да живея повече в този брак. Искам да се разведа, но се страхувам. След толкова години нямаме какво да делим освен само спомените си. Чувствам се виновен".
Сключването на брак не е самоцелно действие. Зад него винаги се крият нашите желания за един бъдещ общ живот, чиито измерения граничат по-скоро с нашите фантазии, отколкото с реалността. Бракът се приема като свещенодействие, дава сигурност, спокойствие, отговорност, а липсата му лишава взаимоотношенията ни от цялост, донякъде и от смисъл. Това от своя страна е свързано с моралните ценности, в които и двамата съпрузи са напълно отдадени един на друг и споделят своята отговорност. В консервативните общества като нашето жената се грижи за семейството и дома, а мъжът е длъжен да осигурява материалните благини и въпреки конфликтите, които са неизбежни, никога не трябва да си тръгва. И така докато смъртта ни раздели, се вкопчваме в традицията.
И ако в миналото хората са се събирали под един покрив, за да направят живота си по-поносим, то днес очакваме от брака да стане подслон на нашата автентичност. От една страна желаем свобода и лично пространство, в което да развиваме собствения си потенциал, а от друга искаме едни безропотно приемащи ни и подкрепящи ни във всички начинания партньори. Държим на сигурността в отношенията си и ги превръщаме в бетонирана писта, от която очакваме да излетим реактивно към мечтите си.
Точно това обезпечаване от своя страна налага да се наложи ясна организация с правила, които изискват спазване на дисциплина от страна на двамата партньори, а това от води до скованост в отношенията. Търсим от другия да признае нашата идентичност! Искаме ежедневно в неговите очи да припознаваме вълшебника от Оз. Готови сме да отговорим на всички потребности на партньора си, да сбъднем мечтите му, само и само за да му се харесаме и да станем неговото второ АЗ. Така бракът се превръща в една малка огледална стая, в която изолираме собствените си потребности и желания, за да ги отразим чрез поведението на другия. Капсулираме се и не допускаме чуждо присъствие.
Съвременните психолози твърдят, че проблемите в брачните отношения не идват от ежедневните разногласия, а от твърде големите очаквания, които имаме един от друг. Ние не просто искаме да сме автономни и независими в една консервативна на пръв поглед структура, ние желаем да бъдем подсигурявани от човек, който има същите човешки недостатъци и очаква същото от нас. Така вместо да постигаме баланс в отношенията си, ние се впримчваме в собствените си идеали и стремежи, делегирайки правата за осъществяването им на някой друг. Ако единият се почувства дотолкова задушен, че да отстъпи встрани, идентичността на другия е застрашена. И така в браковете, които изграждаме, вместо да създаваме, губим нашата идентичност и независимост. Другият се превръща в смисъл и в живот за нас. Ставаме като сиамски близнаци и тук разводът в лицето на хирург е поставен пред ужасяваща дилема: ако близнаците са разделени, единият или двамата могат да умрат, но ако останат заедно, със сигурност няма да могат да оцеляват живеейки в общо тяло с един организъм. Вина, угризения, страх. Хирургът чука на вратата и операцията е неизбежна. „Нека да поживеем отделно за един месец“ или „хайде да опитаме да се разделим и ако не се чувстваме добре, отново ще съберем“ са само стонове на глас, който копнее за свобода.
Никой не е умрял след развод! Точно след него предстоят множество срещи и последващи ги раздели. Все по-често ще стенем от любов и ще реанимираме, но ще ставаме по-силни защото любовта не е задължение, тя е избор, който правим за себе си и отстояваме в трудностите, които венчаят победите пред нас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 208
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 261
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 277
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 271
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 248
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение