« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учен разкри как комарите избират жертвите си

Ентомолог от университета във Вагенинген в Холандия разкри, че комарите маркират отдалеч своите "жертви" по следите от въглероден диоксид във въздуха, пише Live Science. Всички знаем, че докато някои хора сякаш са отбягвани от комарите, то други биват поголовно атакувани, без значение от предпазните средства, които ползват. Причината за това се крие в невидимия химически пейзаж на въздуха около нас. Комарите се ръководят от този изцяло от него. Те използват сетивата си, за да открият телата на жертвите си оставящи специфични химични следи във въздуха. На първо място, дразнещите насекоми се привличат от въглероден диоксид. Когато издишваме, въглеродният диоксид от белите ни дробове не се смесва веднага с въздуха. Временно той остава в невидими облачета, които действат притегателно на комарите. "Комарите започват да се ориентират към тези импулси от въглероден диоксид и летят към целта си, тъй като усещат по-високи концентрации, отколкото съдържа нормалният атмосферен въздух", казва Джоуп ван Лоон, ентомолог от университета Вагенинген в Холандия. По този начин комарите могат да открият целта си от разстояние 50 метра. Когато стигнат на разстояние около 1 метър от своите потенциални мишени, нещата стават по-сложни. В близки помещения, комарите отчитат много фактори - включително температурата на кожата, цвета ѝ и наличието на водна пара и пот. Учените смятат, че най-важни за комарите при избора на жертва са химическите съединения, произведени от микробите, живеещи по кожата ни. "Бактериите превръщат секретите на потните ни жлези в летливи съединения, които се носят по въздуха до обонятелната система, разположена в главата на комарите", каза Ван Лоон. Химичните съединения, излъчвани от кожата ни, са сложни. Многообразието им варира до над 300 различни вида, а те определят от множество фактори, включително и от ДНК на индивида. За жалост ние нямаме много контрол върху микробиомите на кожата си, но Ван Луон предлага някои съвети въз основа на неговите изследвания. "Комарите обичат черния цвят, така че помислете за носенето на нещо по-светло", споделя експерта. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Елитни ветроходци се събират този месец на Порт Бургас

  • 07 Авг 2020
  • 38
Слънце, море и „вятър по часовник” – всичко това е налице в бургаския залив през август и е достатъчно да го превърне в столица на ветроходството. „Пристанище Бургас” ЕАД е домакин на поредица от елитни ветроходни състезания, които ще се проведат в акваторията на залива за радост на любителите на красивия и изпълнен с много адреналин спорт.

По данни на ФБР всички серийни убийци в САЩ са започнали с насилие над животни

  • 07 Авг 2020
  • 46
По данни на ФБР всички серийни убийци в САЩ са започнали с насилие над животни Ако човек намери новородено животинче на улицата, на първо място трябва да му осигури временен дом за няколко дни, преглед във ветеринарна клиника, а след това да се търси и дом.

Започва изплащането на пенсиите с добавката от 50 лева за всички пенсионери

  • 07 Авг 2020
  • 61
Еднократна допълнителна сума от 50 лева към пенсиите за август 2020 г. ще получат около 2 121 000 пенсионери, съобщиха от НОИ.

МВР разчисти всички блокади в страната и възстанови движението

  • 07 Авг 2020
  • 63
МВР разчисти всички блокади в страната и възстанови движението. Полицията раздигна всички незаконни блокади на пътища и отстрани палатковите лагери в страната рано тази сутрин. Полицейските акции се проведоха едновременно в София, Пловдив, Варна, както и на пътя, който води към магистрала "Тракия" край Стара Загора.

Как коронавирусът уби 19 годишен, здрав човек?

  • 06 Авг 2020
  • 213
Експериментално лечение за коронавирус убило младия човек? 19-годишният абитуриент от Велико Търново Христо Денев почина от коронавирус след 18 дни лечение в болницата в града.