ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ - беседи за любовта и другите неща от живота: Съвършената жена – домакиня или доказан специалист?

Уважаеми читатели!
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и любовен психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.


Въпросът днес: Съвършената жена – домакиня или доказан специалист?


Катя ПЕНЕВА, любовен психотерапевт: Опитваме се да вървим все по-боси и отчуждени, но съвършени по замръзналата повърхност на личния си живот


Отпивам на глътки от портокаловия сок, а в разговора ми с приятелки усещам тъга. Млади и красиви, успели жени, а в усмивката на всяка една усещам горчивия вкус на кафето. Малко самотни, толкова нещастни и все повече реализирани - всяка в своята област доказан специалист. Мислите ми препускат назад в легендите, в съня на заспалия Адам, който бленува за своята любима, а Бог създава от реброто му невяста, за да бъдат заедно, за да са една плът и в един дух. Днес вън от рая на божественото битие се опитваме да вървим все по-боси и отчуждени, но съвършени по замръзналата повърхност на личния си живот. Стараем се да сътворим своя идеален образ,с който да стоплим душите си и да анестезираме болезнените рани по измръзналите си ходила.
- Знаеш ли какво е да си идеалната жена в този живот? - питат ме те. И след паузата на всяка дума преживявам вината на бремето, което са поели хиляди жени, за да придадат смисъл на живота си или за да угодят на собствените си съпрузи. В съзнанието ни като пиявица се е впила мъчителната мисъл, че едва след като изкачим всички върхове на личния си живот ще бъдем щастливи, желани и най-после обичани. Никоя от нас сякаш не допуска, че може да бъде негримирана или облечена в дрипите на собственото си несъвършенство. Като деца искахме да сме послушните момичета, да повиваме прилежно куклите си и да им пеем приспивни песни, а в ежедневието на социалистическия реализъм бабите учеха внучките си да бъдат добри домакини, а бащите ни – да бъдем смирени съпруги. Майкте ни през сълзите ни молеха да не повтаряме техните грешки, да следваме порива на душите си и преди всичко да бъдем свободни и независими. Но как?
В онези времена беше по-достойно да влезеш в утъпкания коловоз на регламентирания от обществото образ на съпруга и майка, отколкото да си личност, облечена в пола. И много от нас последваха естествения кръговрат на живота, за да се влеят в празнотота на задължителната си биологична програма. Днес все още млада, неостаряващата душа на българката в средна възраст катери пътя по своята Голгота на личностностно израстване, за да пречупва веригите на собствените си ограничения и тези на обществото.
Често ми пишат мъже, които ми споделят, че харесват, красиви, смели, независими и интелигентни жени. Образът на съвършенството в представата на разведения мъж оформя новата визия на желаната българка, която за да се научи да оцелява в еднолентовото платно на многопосочния автомобилен трафик, многократно е преживяла катастрофите с благородните, пожелателни ценности, които е трябвало да направят от нея удобната жена. Загубихме се по-пътя, често смазани от раните на поредното житейско произшествие. Мнозина жени избраха да застанат в ъгъла на свирепия живот, за да избегнат предстоящите удари. Други от тях се наситиха от трудностите, изплашиха от бурите и студения вятър, който бележи с бръчки и трасира новите пътища на ярката личност. Иззидаха от страховете си стени и се скриха зад тях, за да останат блудникави. А тези от нас, които се осмелиха да потеглят в бурите, се превърнаха в горчиви, независими, смели, интелигентни и все повече недостижими за мъжете, които останаха на сушата на житейския си комфорт.
Но макар и пожелавани, ние предпочитаме да запазим дистанцията на пространството помежду си, в което избираме да следваме личните си измерения, вместо да създаваме връзки, в които да бъдем обезличавани, мачкани или още по-лошо - необичани. Някои ги наричат златотърсачки, продажни, егоистки. Ще ги нарека огнени жени, нестинарки, които всеки ден изгарят в собствения си огън, за да намерят любовта на светеца Константин. Тези, които искат да приютят неизваяното си съвършенство в душата на някой нежен и обичащ ги мъж. Такъв, който да ги приеме и заобича не като своя собственост, а като ураган, като дъжд от горчиво биле, което ще напоява съвместния им живот и ще придава смисъл на дните им, без да заключва любовта им в клетка. И все повече желанието ни да бъдем обичани ще се превръща в измерение, в което да сме любими, трябва да не сме съвършени, но независими, реализирани и мъже и жени, които да шофират в своята собствена лента на многопосочното движение на личното си измерение.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 104
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 111
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 116
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 153
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 128
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.