« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Защо интелигентните жени често избират да живеят сами?

Уважаеми читатели!
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес: Защо интелигентните жени често избират да живеят сами?

Катя ПЕНЕВА: Интелигентните, с образование, финансово независими и с претенции жени са като уникати, които не стават нито за ежедневна употреба, нито могат да бъдат сложени в скъпа рамка

Светът е на силните, на независимите, на тези, които могат да се грижат сами за себе си и да успяват. Почти по американски и все по-малко по нашенски, българките все по-уверено превземат всички сфери на материалния и интелектуалния живот. Тя е силна, печели добре, финансово независима е и е с добро образование. Трудно една такава жена ще остане сама, в случай че това не е неин личен избор, който я освобождава от непосилните битовизми на реалността. Да, ние много често обичаме да се фокусираме върху своите позитивни страни, върху нашето превъзходство и автономност. Но все пак сме човешки същества и сме движени от желанието да се свързваме един с друг не за да се спасим от самотата си или да извличаме ползи от другия, а за да създадем близка интимна общност, която ни дава възможност опознавайки качествата на другия да придаваме стойност на дните си обогатявайки живота си с присъствието му. И реално като се замислим, в живота си нищо не сме направили сами.
Ние не сме „ собствен продукт“, всички сме длъжници някому. Осъзнаваме, че животът ни е пряко зависим от способността ни да изграждаме партньорски отношения и от начина ни, по който обичаме с цялата си сила друго човешко същество. Често когато сме останали сами на житейската магистрала, сме поставени в ситуация на избор. Предпочитаме да изберем съвършения, вместо добрия партньор. Много от нас не правят разлика в това, защото всички свързват доброто със съвършеното, но не и с това, което реално може да им свърши добра работа или да им създаде положителни емоции за по-продължителен период на време. За съжаление все повече обвързваме отношенията си с размяна на чувства, с просперитет, със себереализация с външен блясък и социално одобрение. Ние сме ценни и значими с това, което другите имат като мнение за нас, но не и с това, което реално сме и си мислим, че сме направили в живота си и преживяваме в интимните моменти на споделяне с любимия.
Когато сме на прага на всеки един предстоящ избор, ние сякаш стоим пред луксозна витрина, в която избираме не това, което на нас ще ни е необходимо в настоящето, а онова, което е по-добро от това, което сме притежавали в миналото. Залагаме винаги на марковото, а качеството оставяме на следващ план. Жените винаги са по-придирчиви в избора си на партньор, каза ми скоро мой приятел. И може би е прав! Стойността на една интелигентна и красива жена винаги се определя от това колко пари и труд е вложила в луксозната си личност. На базата на собствените й вложения се определят и вкусовете спрямо изборите на мъже, които прави. Никога сякаш не можеш да се задоволиш с по-малко от това, което считаш, че можеш да вложиш като инвестиция в съжителството с другия.
Интелигентните жени винаги искат класни мъже, които да подчертават визията и качествата им. Но за съжаление луксозните мъже не залагат на подобен избор. Качеството не винаги за тях е равнопоставено на количеството битови умения, които биха получили от една средностатистическа жена. Добавяйки към това и липсата на излишни претенции и очаквания, една по-обикновена земна жена без кой знае какво образование и професия и външност, има много повече шансове да си намери подходящ съпруг от другата, тази, която дълги години е изграждала идеала на съвършенство в себе си. И така интелигентните, с образование, финансово независими и с претенции жени са като уникати, които не стават нито за ежедневна употреба, нито могат да бъдат сложени в скъпа рамка и окачени на стената на панелен дом. Те сякаш са твърде бутикови и остават да лежат на рафта със залежалите стоки. Казват, че за всеки влак си имало пътници, но те все повече се нуждаят от свежо гориво и нови части. А уникалните и способните, тези с особен чар и харизма антикварни жени трупат прах и страниците на дните им линеят непожелани от традиционните представи на прагматичния български мъж.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

80 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА КАЗАНЛЪШКАТА ГРОБНИЦА

  • 18 Апр 2024
  • 17
На 19 април се навършват 80 години от откриването на Казанлъшката гробница.

Община Варна ще помогне за осигуряване на противопожарен екип в КК „Златни пясъци“ за летния сезон

  • 18 Апр 2024
  • 6
Подготовката на летния сезон бе обсъдена по време на първото заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма

Организирана престъпна група, извършвала имотни измами, е задържана при спецоперация на територията на Русе

  • 18 Апр 2024
  • 69
Сред тримата задържани мъже е и полицейски инспектор от РУ-Две могили; Действията са осъществени по разработка на ГДБОП с активното участие на дирекция „Вътрешна сигурност“ и под наблюдението на Окръжна прокуратура – Русе

Експерти обсъдиха реинтеграцията на лишените от свобода

  • 18 Апр 2024
  • 63
Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов и експерти се включихаднес в среща, на която бяха представени специализирани програми, част от новата концептуална рамка за рехабилитация и връщане в обществото на лишените от свобода.