12 правила за здравословно хранене

Разнообразна храна, приета в малки количества и на определени интервали от време е ключът към здравословния начин на хранене. Това посочи Донка Байкова, диетолог и преподавател в Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София. Според експерта 12 са препоръките, които човек трябва да спазва, ако иска да се храни здравословно, като на първо място е именно храната да бъде разнообразна и да се набавят на организма всички необходими вещества. Ежедневната консумация на над 400 грама зеленчуци и плодове, ниско маслени млечни продукти, както и на постни меса, а колбасите и деликатесите да бъдат заменени с риба, птиче месо и растителни алтернативи на продуктите от животински произход, са сред останалите правила за здравословно хранене. Най-полезната седмична формула за прием на храна е три дни - месо, два дни - риба и два дни - бобови храни, като при кулинарна преработка на всички видове храни трябва животинските мазнини да бъдат заменени с растителни, а употребата на готварска сол да е до минимум, отбеляза проф. Байкова. По думите й най-добре е храните да бъдат варени, печени или на скара, защото при панировката или при пърженето продуктите приемат много мазнини и стават с два пъти по-голяма енергийна стойност. Ограничение трябва да има и на захарта, захарните изделия и на безалкохолните напитки, но не трябва да подценяваме черния шоколад, който е доказан афродизиак, и едно малко парченце от него не биха развалили здравословния ни режим, коментира специалистът. Като други препоръки за добро здравословно състояние тя даде за пример приема на вода от минимум 6 до 8 водни чаши или около 2 литра на ден, 40 минутната физическа активност на ден и не на последно място доброто съхранение на самите храни. Хлябът е неизменна част от трапезата на българина, затова привържениците на здравословно хранене трябва да приемат повече пълнозърнести храни, които като комплексни въглехидрати са източник на енергия, на витамини от група Б и на фибри, отбеляза проф. Донка Байкова. Тя обясни, че белият хляб не е включен в здравословното меню, защото при получаване на бялото брашно от пшеничното зърно се изхвърлят 40% от масата на зърното, като остават само 60% нишесте, а нишестето е с висок гликемичен индекс. Именно този индекс е рисков за поддържане и контролиране на теглото, отключване и на проблеми във въглехидратната промяна, в частност на диабет, което е и причината експертите по здравословно хранене в цял свет да не приемат и да не препоръчват пшеничния хляб, посочи диетологът. Според нея в момента хаосът от диети може да бъде определен като океан и е най-добре човек, който иска да намали теглото си с повече от 3-4 килограма да потърси помощта на специалист. Контролът над теглото е непрекъснат, но човек никога не трябва да е цял живот на диета, защото храната е вид удоволствие и ние не трябва да се лишаваме от него, заяви проф. Донка Байкова. vesti.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 17
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 43
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 105
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 102
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.