« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Акад. д-р Ангел Гълъбов обясни как грипът разболява за часове

Акад. д-р Ангел Гълъбов обясни как грипът разболява за часове Здраве Акад. д-р Ангел Гълъбов
Епидемичното разпространение на грип за сезон 2016/2017 г. у нас започна. Изолирани са нови 9 грипни вируса - 8 от района на Добрич и един от София, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

“Грипът разболява за часове със силни болки и сухота в гърлото, силна отпадналост, суха кашлица, хрема. Някои веднага вдигат около 39 градуса, а други - на следващия ден. Единственото специфично лечение е с противовирусни лекарства за грип. Нужни са и високи дози антиоксиданти - витамин С, селен, цинк и др., както и много течности”, коментира акад. д-р Ангел Гълъбов.

- Акад. Гълъбов, някои от нас се опитват да боледуват от грип на крак...

- Това е вредно и за самия болен, и за обществото. Грипът предизвиква сериозен интоксикационен синдром и за преодоляването му е нужна почивка на легло. Опитите домашното лечение да се пренебрегне, увеличават риска от усложнения и дори от прибавяне на допълнителна инфекция по време, когато организмът е най-слаб. От друга страна, никак не е коректно към околните болен от грип да ги заразява в транспорта, в магазина или в офиса.

- Защо грипът не може да бъде оставен без лечение?

- Защото той поразява целия организъм чрез т.нар. оксидативен стрес. Вярно е, че грипният вирус се развива и размножава в дихателната система. Но неслучайно първите симптоми не идват от гърлото, носа и белия дроб. Човек внезапно вдига много висока температура с втрисане, има тежко главоболие, което не преминава от обичайните противоболкови средства, чувства се разбит. Причината е, че когато клетките на имунната система атакуват поразените от грипния вирус тъкани, се отделят токсични прекисни радикали. Те действат по кръвен път, увреждайки мембраните на най-малките кръвоносни съдове - артериолите и капилярите, в целия организъм. Така могат да настъпят усложнения в сърцето, в мозъка, в бъбреците в средното ухо, дори в стомаха. Това е една от основните разлики на грипа с другите респираторни вируси.
Източник: blitz.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър-председателят Главчев се срещна с премиера на Нидерландия Марк Рюте

  • 18 Апр 2024
  • 8
„Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници.

Google уволнява 28 служители за протест срещу израелската сделка

  • 18 Апр 2024
  • 23
Google уволни повече от две дузини служители, които протестираха тази седмица срещу договора на компанията с израелското правителство.

ПРЕСТИЖНИЯТ КОНКУРС „ВЪРБАН ВЪРБАНОВ“ Е ВКЛЮЧЕН В ДНИ НА БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА В БУРГАС. ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА НА СЪБИТИЕТО!

  • 18 Апр 2024
  • 37
С изложбата „Цветовете на България“ ще бъдат открити Дни на българската музика в Бургас днес.

Дни на отворените врати в Районния съд в Бургас

  • 18 Апр 2024
  • 81
Ученици, посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ и бъдещи съдебни администратори от паралелката „Съдебна администрация“ в Средно училище „Йордан Йовков“ посетиха бургаския районен съд в Деня на българската Конституция и юрист.

УЧЕНИЦИ И УЧИЛИЩНИ ПСИХОЛОЗИ ОБСЪДИХА ПРОБЛЕМИТЕ И ПРЕВЕНЦИЯТА НА РИСКОВЕТЕ В УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ

  • 18 Апр 2024
  • 99
В Конгресния център се проведе среща на ученическите съвети, организирана от младежките ученически омбудсмани и отдел „Превенции и младежки политики“ към Община Бургас.