« май 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко

Диетичните газирани напитки повишават желанието за сладко. Това показват част от изследванията за ползата от нискоенергийните безалкохолни за килограмите ни. В същото време интересът на потребителите към напитки без калории расте. В стремежа да се храним по-здравословно, все по-често избираме напитки без захар. През последната година три четвърти от предлаганите безалкохолни у нас са нискокалорични или без никакви калории. Според проучвания на различни учени обаче децата, които пият диетични напитки, не успяват да намалят калориите си за деня. А при възрастните - изкуствените подсладители, които заместват захарта, засилват желанието за сладки храни. Напитки със сладък вкус и обещание за малко или нула калории привличат потребителите от щандовете на всеки хранителен магазин. В търсене на по-здравословни храни и напитки за трапезата семейството на Лъчезар също предпочита безалкохолните без захар. Ежедневно не присъстват толкова често в менюто ни, по някой път позволяваме - имам малка дъщеря - 4 клас - и е неизбежно да не даваме да пие и такива напитки. Опитваме се да търсим с подсладители, разказва Лъчезар Африканов. Заедно с Лъчезар купуваме безалкохолни от двата вида - със и без захар. И сравняваме етикетите. В напитката, обявена като диетична, калориите са нула. А захарта е заменена с подсладител. Според етикета на другата: имаме 56 грама захар в 500 мл-вата бутилка. Предизвикателството е, че ние не знаем винаги тези заместители дали са най-доброто. В момента говорим традиционно, че захарта е много вредна, но всъщност ние реално не знаем какво поглъщаме през тези подсладители. Рискови са от гледна точка на липсата на информация, посочва Лъчезар. Какво има в безалкохолните напитки се следи в лаборатории. Изпитваме съдържанието - първо в обикновена безалкохолна напитка: „Тук основният въглехидрат е или захар или фруктозо-глюкозен сироп, който се използва", заяви Иван Гивечев, химик в лаборатория. А след това и в такава, обявена като диетична. Тук изпитването потвърждава, че няма добавена захар. Но има редица изкуствени подсладители, които са упоменати и на етикета: "Вместо захар и фруктозо-глюкозен сироп се използват различни подсладители - най-вече ацесулфан К, захарин и аспартам", посочва химикът.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Пенсионерите ще получават добавката от 50 лева поне още два месеца

  • 13 Май 2021
  • 381
Добавката от 50 лева към пенсиите ще бъде изплащана поне още два месеца, до края на мандата на служебния кабинет.

Първи назначения в кабинета „Янев“

  • 13 Май 2021
  • 268
Със заповед на министър-председателя Стефан Янев на длъжността заместник-министър на вътрешните работи са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

Туристическа борса „Вашата Ваканция“ и Инфотур „Go to BURGAS“ събират бранша в Бургас този уикенд

  • 13 Май 2021
  • 265
Бургас ще бъде домакин на две значими събития за туристическия сектор в периода 14 - 16 май.

Отборът на ОУ „Елин Пелин“ е победител в общинското състезание по Безопасност на движението

  • 13 Май 2021
  • 272
Отборът на ОУ „Елин Пелин“ е победител в общинското състезание по Безопасност на движението, което се проведе днес

Само в Бургас ви очаква уикенд с истински роботи и специално аранжирани места за ефектно селфи

  • 13 Май 2021
  • 269
За втора поредна година Община Бургас организира тематични уикенди, за да направи града още по-интересен за неговите гости и жители.