30% от имунизираните са възрастни над 65 г.

  • 01 Мар 2021
Пристигнаха 21 000 дози на Пфайзер, ваксини се пазят за членовете на СИК, заяви министър Ангелов. Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни, добави министърът на здравеопазването. Той уточни, че могат да се правят от 500 до 600 хил. дози на месец, затова са поискали назаем ваксини от Франция и Германия. Ангелов подчерта, че AstraZeneca не са доставили дори 40% от договорените дози Според него от ноември досега желаещите да се ваксинират са с 12% повече. Той обясни отварянето на зелените коридори с това, че хора от групите по план не са се явявали за ваксинация, а е имало налични дози. Вторите дози се пазят за всички. Днес пристигнаха 21 000 дози и ще бъдат разпределени към 6-те лъча, обясни здравният министър и допълни, че ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план. Министърът заяви, че всички представители на ЦИК, РИК и хората в обслужването на изборите са имунизирани. В СИК още не са уточнени нещата, пазят им се ваксини, но първата доза трябва да им се постави до 5 март. Министърът коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки. Той напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките. „Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, коментира министърът. Той отново подчерта, че системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства и с апаратура.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 71
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 71
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 117
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 106
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 84
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.