« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Пандемията може да преобърне човешкото развитие за първи път от 30 г.

Човешкото развитие е на път да отчете тази година спад за първи път за последните 30 години. Това се казва в доклад на Програмата на ООН за развитие, цитиран от Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Причината за това отстъпление са санитарните, социалните и икономическите последици от пандемията от COVID-19. В документа се припомня, че светът е преживял много критични ситуации през последните 30 години, по-специално финансовата криза през 2007-2009 г. или епидемията от Ебола в Африка през 2014-2016 г. Всяка една от тези ситуации е засегнала тежко човешкото развитие, но като цяло това не е попречило да има напредък в развитието от една в друга година. Но сега COVID-19 засяга три области едновременно - здравето, образованието и доходите - и може да промени тази тенденция, се посочва в доклада. Освен жертвите на пандемията, които вече са 320 000, кризата може индиректно да доведе до смъртта на още 6000 деца на ден от предотвратими причини на смъртта в идните шест месеца. Шест от 10 деца пък не получават образование заради затворените училища по света. А дълбоката рецесия засяга много икономики. Спадът в човешкото развитие може да е равносилен на заличаването на напредъка, постигнат за последните 6 години. По-засегнати от тази тенденция ще бъдат страните в развитие, които са по-малко способни да се справят с икономическите и социалните последици от пандемията. Така например 86 процента от децата в началните училища в страните със слабо развитие не учат сега защото нямат средства за дистанционно обучение в сравнение с едва 20 процента от децата от тази група в богатите страни. Разширяването на достъпа до интернет в страните с ниски и средни доходи ще струва 100 милиарда долара, тоест равно на около 15 процента от приходите, които те ще изгубят тази година. Средният доход на човек в световен план пък се очаква да спаде тази година с 4 процента, се отбелязва още в документа. СЗО бие тревога Световната здравна организация (СЗО) междувременно изрази загриженост относно големия брой нови случаи с коронавирус в бедните страни, докато много от богатите държави започват да вдигнат блокадата. По данни на организацията през последните 24 часа в света са били регистрирани 106 хиляди нови случая - най-големият брой за денонощие от началото на пандемията. "Предстои да изминем още много път в тази пандемия", каза на пресконференция в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. Той изрази "сериозна загриженост" по повод нарастващия брой случаи в страните, където населението е с ниски и среди доходи. Д-р Майк Райън, шеф на спешната програма на СЗО, каза, че скоро светът ще достигна "трагичната кота" от пет милиона заразени - 4 947 929 към 21.20 часа българско време по данни на института "Джонс Хопкинс". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 160
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 176
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 148
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 180
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 155
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.