САЩ прекратяват за 60 дни приемането на имигранти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще прекрати временно приемането на нови имигранти в страната, за да бъдат защитени работните места на американците в условията на коронавирусната пандемия, съобщиха световните агенции и БТА. "Борбата с невидимия враг се отрази на работниците, милиони американци пожертваха работата си в борбата с коронавируса и спасяването на човешки животи", заяви Тръмп на ежедневния си брифинг в Белия дом. "За защита на нашите работници аз ще въведа временна забрана за имиграция в САЩ", добави той и уточни, че тази мярка ще действа 60 дни, след което ще бъде преразгледана съобразно с икономическата ситуация. "Прекъсването на имиграцията ще помогне на безработните американци на първо място да получат работни места", когато бъдат снети ограниченията заради разпространението на коронавируса, посочи Тръмп. "Ще бъде нечестно и неправилно спрямо американците да бъдат заменени от нови работници, пристигнали от чужбина", добави той. "Тази пауза в приемането на нови имигранти ще помогне също за запазване на жизнени медицински ресурси за американските граждани", подчерта Тръмп, цитиран от Ройтерс. По думите на президента мярката ще бъде прилагана само спрямо влизащите с т.нар. зелена карта, позволяваща постоянно жителство в САЩ, но ще има и някои изключения, които той не уточни. Забраната не се отнася за временните работници. Съответният указ ще бъде издаден "вероятно в сряда по някое време", добави Тръмп, цитиран от ДПА. По данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ са регистрирани над 823 хиляди случая на заразяване с коронавирус. Починали са 44 806 души, оздравелите са 75 179. Броят на жертвите в САЩ рязко нарасна с 2751 за едно денонощие, по данни на университет "Джонс Хопкинс", оповестени вчера, съобщи Франс прес. В понеделник в САЩ бяха регистрирани малко над 1400 смъртни случая за 24 часа. Броят на заразените надхвърли 800 000, с близо 40 000 нови случая в периода от 20.30 часа местно време в понеделник до същия час във вторник, сочат данните на университета, които непрекъснато се актуализират. Според официалните данни, съобщавани от всяка страна, САЩ са най-засегнатата от коронавируса страна както по брой на починалите (общо 44 845), така и по диагностицираните случаи (над 820 000). Близо 75 000 американци са обявени за оздравели. Втора вълна от коронавирус се очаква да връхлети САЩ следващата зима и може да удари много по-силно от първата, защото вероятно ще пристигне в началото на грипния сезон, предупреди вчера директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от Ройтерс. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 226
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 210
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 215
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 499
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 469
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.