Руското разузнаване: САЩ започнаха антируска кампания в Европа, България е епицентър

Спецслужбите на САЩ разгърнаха в Източна Европа кампания срещу добросъседските отношения с Русия и неин епицентър е България. Това заяви за ТАСС говорителят на руското разузнаване Сергей Иванов. Той дори посочва, че Москва е установила, че източник на антируски фалшификати бил служител на българските спецслужби. Агенцията разпространи изявлението му под заглавието "Службата за външно разузнаване нарече България епицентър за инсцениране на шпионски скандали". "Съгласно получената информация спецслужбите на Съединените щати са разгърнали мащабна кампания за компрометиране в страните от Източна Европа на политически и обществени дейци, изказващи се за развиване на добросъседски отношения с Русия. За тази цел е мобилизирана агентура и неправителствени организации, финансирани от официални ведомства на САЩ", допълва ръководителят на пресслужбата на СВР. "Епицентър на такава кампания на Балканите стана България, където редовно се инсценират шпионски скандали с последващо необосновано изгонване на руски дипломати", продължава Иванов. Той дава пример за такава акция разпространяването на "лъжливата информация, че главна тема на разговорите на директора на СВР Сергей Наришкин с шейх Мухамед бин Рашид ал Мактум на 10 февруари е била съдбата на българския бизнесмен Васил Божков". "В резултат на проведеното от нас разследване е установено, че първоизточник на тези "сензационни" сведения е представител на спецслужбите на България в една от страните в района, контролиран и поощряван от американците, които насочват работата му срещу руските интереси." Иванов казва в заключение, че тази "фалшива информация за съдържанието на срещата" имала за цел да усложни междудържавните отношения между нашите страни и сътрудничеството на спецслужбите на Русия и Обединените арабски емирства. Източник: "Дневник" http://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 1
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 25
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 49
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 162
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 154
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.