Кой ще може да работи във Великобритания след 2021 г.

След излизането си от ЕС Великобритания превръща привличането на квалифицирана работна ръка от чужбина в приоритет. Същевременно броят на имигрантите със слабо образование и ниска квалификация ще бъде сериозно ограничен. Плановете на правителството в Лондон са сходни с точковата система, която се използва в Австралия. Британският вътрешен министър Прити Пател обяви, че новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2021 година. "Слагаме край на свободното придвижване, връщаме си контрола върху границите и се грижим за приоритетите на хората", каза Пател. Тя описа решението като "исторически момент". Какви ще са условията? За да получат работна виза за Великобритания, кандидатите ще трябва да докажат, че имат специални умения, говорят добре английски език и са получили предложение за работа. Кандидатурите ще бъдат оценявани с помощта на точкова система. За предложена годишна заплата от поне 25 600 паунда, което е около 30 820 евро, кандидатът може да получи 20 точки. 20 точки ще бъдат давани и за "подходящите компетенции" и за познания по английски език на "необходимото ниво". Те, разбира се, трябва да бъдат доказани. Специалисти в сферите с недостиг на кадри ще получават допълнителни точки. Общият брой на събраните точки трябва да е най-малко 70. Новата система ще важи както за гражданите на Европейския съюз, така и за останалите чужденци. Особен приоритет за правителството са кадрите със сериозни компетенции и таланти, сред които учени и инженери. Очаква се предложението да бъде подкрепено в парламента, където консерваторите на премиера Борис Джонсън имат мнозинство. Плановете бяха посрещнати с критика от страна на опозицията и работодателите. Според лейбъристите, "враждебната среда" ще усложни набирането на работници. Британският индустриален съюз CBI приветства някои от регулациите, но предупреди за негативни последици върху строителния бранш, здравеопазването и хранителната индустрия. Търсят се болногледачи Синдикатът Unison алармира за катастрофални последици в сферата на болногледачите. В много британски клиники и в момента има жажда за кадри. Британският вътрешен министър Прити Пател представи новите правила и посети Кралския колеж в Лондон, където се учат много чуждестранни студенти Във Великобритания живеят около 3,2 милиона граждани на ЕС. Точният брой не е ясен, тъй като в страната няма система за регистрация. На 31 януари Обединеното кралство официално напусна ЕС след 47 години членство. По време на преходния период до края на 2020 година Великобритания все още е част от вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз. Публикувано в DW / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 40
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 38
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 45
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 68
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 58
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).