« април 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Осъдиха Bayer и BASF да платят $265 млн. на американски фермер

Германските компании Байер (Bayer) и БАСФ (BASF) бяха осъдени от американски съд да изплатят обезщетение от 265 милиона долара (244 милиона евро) на земеделец, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Той е подал жалба, че техен пестицид с активно вещество дикамба (Dicamba) е унищожил овощните му градини с праскови. Решението е постановено от съдебните заседатели на федералния съд в Кейп Жирардо, в Мисури след молба от Бил Бейдър, в която той твърди, че двете компании са окуражавали по безотговорен начин земеделските производители да използват дикамба. Дикамбата е известен пестицид, който е спорен заради тенденцията да се разпространява лесно и да унищожава растенията, които не са толкова устойчиви. Според агенция Блумбърг става дума зa първия процес в САЩ, засягащ пестицида дикамба. Подобно на Раундъп (Roundup), противоречивият хербицид, пуснат на пазара от Монсанто (Monsanto), дикмаба е на пазара от много години. Почти навсякъде в САЩ земеделските производители са подали жалби срещу Байер за загуби, причинени от дикамба. Това решение на съда идва след друг процес, в който Байер беше осъден от калифорнийски съд да заплати 290 милиона долара (267 милиона евро) на градинар с нелечим рак. Съдът постанови, че човекът не е бил добре осведомен за опасностите, които крие Раундъп. Байер, който твърди, че дикамба е безопасен за културите, стига потребителите да следват инструкциите, обяви в комюнике днес, че има намерение да обжалва в най-кратки срокове. БАСФ не беше открит веднага за коментар. Байер купи през 2018 година американския агрохимически гигант Монсанто и беше принуден да отстъпи на БАСФ част от агрохимическите си дейности, за да задоволи изискванията на органи по защита на конкуренцията, припомня АФП. Разрешен ли е пестицидът дикамба в България През юли 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните издава разрешение за пускане на пазара и употреба на препарата за растителна защита (хербицид) с търговско име Мурал, който съдържа 480 г/л активно вещество дикамба. В разрешението, издадено на 12 юли 2018 г., се описват различните видове опаковки, дават се предписания за ползване (употреба), посочва се производителя - сръбската фирма Галеника-Фитофармация, и българския представител Химконсулт. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Днес затварят кръстовището ул. „Проф. д-р Асен Златаров“ - ул. "Средна гора" за подмяна на водопровод

  • 09 Апр 2020
  • 54
От 09.00 часа днес, 9 април, до 17.00 часа на 15 април спират движението през кръстовището, образувано от улиците "Проф. д-р Асен Златаров" и "Средна гора". Това се налага заради продължаващите строителни дейности за обновяване на ВиК мрежата.

Танева се запъна: 50% българско в търговските вериги и това ще е закон

  • 08 Апр 2020
  • 185
Земеделският министър Десислава Танева даде категоричен отговор на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което представлява големите търговски вериги у нас. Попитана на извънредния брифинг в МС за коментар по острата им позиция от вторник, 7 април, Танева заяви

Свещеници призовават: Останете си вкъщи за предстоящите светли празници!

  • 08 Апр 2020
  • 153
Кметът Димитър Николов, директорът на ОД на МВР комисар Радослав Сотиров, директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и зам.-кметът по култура Диана Саватева проведоха среща с представителите на Българската православна църква в Бургас, на която обсъдиха общи мерки за Цветница.

Две нови електронни услуги пуска НАП

  • 08 Апр 2020
  • 170
Националната агенция за приходите ще обменя електронно информация с банки, застрахователи, общини и други ведомства във връзка с извършвани ревизии и проверки на техни клиенти.

МЗХГ обвини търговските вериги, че манипулират хората

  • 08 Апр 2020
  • 186
Позицията на Сдружението за модерна търговия, която бе разпространена в медиите, е манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените, заявиха късно във вторник, 7 април, от Министерството на земеделието, храните и горите.