Осъдиха Bayer и BASF да платят $265 млн. на американски фермер

Германските компании Байер (Bayer) и БАСФ (BASF) бяха осъдени от американски съд да изплатят обезщетение от 265 милиона долара (244 милиона евро) на земеделец, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Той е подал жалба, че техен пестицид с активно вещество дикамба (Dicamba) е унищожил овощните му градини с праскови. Решението е постановено от съдебните заседатели на федералния съд в Кейп Жирардо, в Мисури след молба от Бил Бейдър, в която той твърди, че двете компании са окуражавали по безотговорен начин земеделските производители да използват дикамба. Дикамбата е известен пестицид, който е спорен заради тенденцията да се разпространява лесно и да унищожава растенията, които не са толкова устойчиви. Според агенция Блумбърг става дума зa първия процес в САЩ, засягащ пестицида дикамба. Подобно на Раундъп (Roundup), противоречивият хербицид, пуснат на пазара от Монсанто (Monsanto), дикмаба е на пазара от много години. Почти навсякъде в САЩ земеделските производители са подали жалби срещу Байер за загуби, причинени от дикамба. Това решение на съда идва след друг процес, в който Байер беше осъден от калифорнийски съд да заплати 290 милиона долара (267 милиона евро) на градинар с нелечим рак. Съдът постанови, че човекът не е бил добре осведомен за опасностите, които крие Раундъп. Байер, който твърди, че дикамба е безопасен за културите, стига потребителите да следват инструкциите, обяви в комюнике днес, че има намерение да обжалва в най-кратки срокове. БАСФ не беше открит веднага за коментар. Байер купи през 2018 година американския агрохимически гигант Монсанто и беше принуден да отстъпи на БАСФ част от агрохимическите си дейности, за да задоволи изискванията на органи по защита на конкуренцията, припомня АФП. Разрешен ли е пестицидът дикамба в България През юли 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните издава разрешение за пускане на пазара и употреба на препарата за растителна защита (хербицид) с търговско име Мурал, който съдържа 480 г/л активно вещество дикамба. В разрешението, издадено на 12 юли 2018 г., се описват различните видове опаковки, дават се предписания за ползване (употреба), посочва се производителя - сръбската фирма Галеника-Фитофармация, и българския представител Химконсулт. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 62
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".

€500 млрд. за възраждането на ЕС - с грантове и заеми

  • 27 Май 2020
  • 58
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи днес на извънредна сесия на Европейския парламент в Брюксел ново предложение за бюджета на ЕС до 2027 година.

С матури ще се кандидатства в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 27 Май 2020
  • 75
Оценките от държавните зрелостни изпити, които предстои да държат дванадесетокласниците, ще бъдат вход за кандидатстване в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, реши академичното ръководство.

Нова заповед на Ананиев, с която отпадат още въведени забрани

  • 27 Май 2020
  • 84
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19, съобщиха от здравното ведомство. Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия.

Театри и зали за изкуства отварят още днес при определени условия

  • 26 Май 2020
  • 188
Залите за изкуства, в това число танцовите и музикалните школи, отварят още днес, но при определени условия. Това решение беше взето на среща между представители на танцьори, музиканти, здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.