Антируска истерия завладя Турция

Турските власти засилиха мерките за сигурност на посолството на Русия в Турция заради заплахи, адресирани към посланик Алексей Ерхов, във връзка с влошаването на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, предаде ТАСС, позовавайки се на пресаташето на руската дипломатическа мисия Ирина Касимова. "Да, наистина положението в последно време се влоши. Във връзка с това по наше искане турските власти взеха допълнителни мерки за сигурност", каза тя. "Разбираме, че хората, които пишат това, едва ли ще отидат да убият и че по този начин те изразяват гнева си. Но въпреки това трябва да го вземем предвид", посочи Касимова. Според Касимова са били отправени заплахи към посланика да не ходи по улиците на Анкара. В интервю пред "Спутник - Турция" вчера руският посланик в Анкара Алексей Ерхов заяви, че офанзивата на сирийската правителствена армия в Идлиб (подкрепена от руска авиация - б.р.) е предизвикала антируска истерия в турските социални мрежи. Той цитира заплахи за живота си и направи аналогия със ситуацията преди пет години, когато в края на ноември 2015 г. се стигна до сваляне на руски боен самолет от турската авиация, съобщи БНР. Посланик Ерхов смята, че е по-опасно абсолютното нежелание за разбиране на партньора, което "може да доведе до голяма беда". Кореспондент на ТАСС в Анкара съобщи, че полицаи с автомати патрулират днес в периметъра на дипломатическата мисия, а пред главния вход на посолството дежурят няколко полицейски автомобила. Пред журналисти в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че Турция ще осигури сигурността на абсолютно всички руснаци, работещи в страната, предаде ТАСС. "Що се отнася до ситуацията около нашия посланик, около ръководителя на руското дипломатическо представителство в Турция, то ние не се съмняваме, че турската страна предприема всички необходими мерки за осигуряване на сигурността на руския посланик и всички сътрудници, на всички до един сътрудници на руски компании, на руски задгранични учреждения, които са разположени в Турция съгласно Виенската конвенция, а също и в съответствие с духа на нашите двустранни отношения", заяви Песков. "Предприемат се всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на посолството на Руската федерация в Анкара и всички консулски сгради в нашата страна, както и на дипломатите и техните семейства денонощно." Това каза говорителят на МВнР на Турция Хами Аксой, цитиран от ТАСС. Нашето министерство приема сериозно всички сигнали и искания, подавани от дипломатическите мисии и дипломатите, свързани със сигурността, и незабавно ги предаваме на компетентните органи", добави говорителят. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 154
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 146
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 145
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 137
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 143
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.