СЗО: Няма нужда от масово спиране на международните пътувания заради коронавируса

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус каза днес, че няма нужда от мерки, които "ненужно пречат на международните пътувания и търговията" в опит да се спре разпространението на коронавируса, който досега причини смъртта на 361 души в Китай. "Призоваваме всички страни да прилагат такива решения, които се базират на конкретен фактически материал и са последователни", каза той на среща на изпълнителното бюро на СЗО в Женева. Глобалната свързаност, характерна за съвременния свят, е слабост при този епидемичен взрив, но в същото време ни дава и повече сила, посочи шефът на СЗО. Той добави, че необходимите инвестиции в "епицентъра" на заразата в Китай ще помогнат за "минималното и бавно разпространение" на заразата на други места и тя "може да бъде контролирана". Според посочените от него данни досега са регистрирани 151 случая на заболявания от опасния вирус в 23 страни извън Китай. Той похвали социалните мрежи за помощта им за спиране на дезинформацията за коронавируса и подчерта, че солидарността сега е от най-голямо значение. По време на изказването си Тедрос няколко пъти спираше поради кашлица и за да отпие вода, но каза на членовете на борда: "Не се безпокойте, това не е коронавирус!". dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 30
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 41
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 70
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 79
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 89
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.