Организаторът на атентата срещу генерал Сулеймани от ЦРУ е загинал в Афганистан

Майкъл Д'Андреа, служител на ЦРУ, за когото се смята, че има ключова роля в много операции, включително в убийството на генерал Касем Сулеймани, е един от загиналите пътници на самолета, катастрофирал в Газни, Афганистан. Д`Андреа, наричан в региона Тъмния принц или Аятолах Майк, ръководеше операциите на САЩ в Ирак, Иран и Афганистан, включително и атаката с дронове, с която бе убит иранският ген. Сулеймани. Той бе считан и за основния двигател на антиправителствените протести в Иран. Информацията е на иранската агенция Mehr, с позоваване на източници от руското разузнаване. Новината бе съобщена и по иранската телевизия. В понеделник, в планински район на Газни, падна американски самолет Bombardier E-11, а талибаните се похвалиха, че те са го свалили. Инцидентът е станал само на 10 км от американска военна база, а след него талибаните взеха под охрана останките от самолета и започнаха да претърсват територията в опит да открият оцелели. Самолетът е бил мобилният команден център на агента на ЦРУ Майкъл Д`Андреа и има спекулации, че сега голяма част от неговото оборудване е в ръцете на талибаните. В материала на Mehr също няма други имена, освен това на офицера от ЦРУ. От американска страна продължава да няма коментари. "Министерството на отбраната няма да каже колко човека са били на борда, и дали са загинали", се казва в изявляние, цитирано от американски медии. Единствената официална информация е, че се води разследване. По думите на представителя на американската армия в Афганистан - полк.Сони Легет, военните ще предоставят допълнителна информация, "когато тя им бъде предоставена". След продължило няколко часа мълчание по случая, от Пентагона признаха, че самолетът е на американските ВВС, но не съобщиха колко са загиналите, нито разкриха самоличността им (съобщенията бяха за между 5 и 10 човека). Иранският генерал Касем Сулеймани беше убит с атака от дронове в Багдад на 3 януари по нареждане на американския президент Доналд Тръмп. Атаката бе координирана от американското разузнаване и лично от офицера от ЦРУ Майкъл Д`Андреа. Сулеймани бе най-влиятелният ирански военен, под чието командване бяха осъществявани всички действия на Техеран в Ирак, Сирия, Палестина и Ливан. След смъртта му напрежението между САЩ и Иран се засили, като двете страни бяха изправени на практика пред въоръжен конфликт. На 8 януари иранският Корпус на стражите на ислямската революция пък нанесе ракетен удар по две американски бази в Ирак. https://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 77
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 82
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 66
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 70
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 81
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.