40 милиона китайци са блокирани в поне 13 затворени града

Над 40 милиона китайци са блокирани за момента в градовете, където живеят, в рамките на защитните мерки срещу вирусната пневмония, след като нови четири общини въведоха ограничения върху транспорта, предаде Франс прес и БТА. Общо 13 градове са взели карантинни мерки в централната китайска провинция Хубей, от чийто главен град Ухан тръгна заразата в края на миналата година. По последни данни в страната има 26 починали и 830 заразени с новия коронавирус. Във връзка с разпространението му Националната здравна комисия обяви най-високо равнище на реагиране на заплахата от 14.00 ч. пекинско време днес (08.00 ч. българско). Спрени са полетите от Ухан за Москва, съобщи днес неназован източник на Интерфакс, цитиран от Ройтерс. Китай междувременно започна днес да строи болница, в която до 10 дни да бъдат настанени близо хиляда пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщиха китайските медии. Телевизиите показаха десетки строителни машини, подготвящи терена за здравното заведение в централния град Ухан с 11-милионно население, откъдето тръгна новата пневмония. От вчера градът е фактически под карантина и жителите му нямат право да го напускат. Под карантина са на практика общо 9 населени места в Централен Китай с над 30 милиона население, сочат данни на АФП. Строителството трябва да приключи в рекорден срок и болницата с площ 15 000 кв. метра и 1000 легла да отвори врати на 3 февруари, съобщи Синхуа. Там ще се лекуват единствено болни от вирусната пневмония, с която се заразиха от декември насам 830 души и 26 починаха. Обектът ще облекчи решаването на проблема с недостига на средства за борба с бедствието, уточнява китайската агенция. Увеселителният парк Дисниленд в Шанхай съобщи днес, когато в страната започва ваканция за китайската Нова година, че затваря врати до ново нареждане поради разпространението на коронавируса. Решението е взето "за превенция и контрол над епидемията и с оглед защита на здравето" на посетителите и персонала. Градските власти в Шанхай, където са потвърдени 20 случая на заразяване с новата пневмония, разпоредиха да бъдат затворени за посетители всички ключови туристически обекти и забележителности. Спрени са занятията в учебните заведения и детските градини. Преустановени са и плаванията с круизни кораби по река Хуанпу, отбелязва ТАСС, като се позовава на местни медии. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 114
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.