Западът осъди иранската контраатака

Германското правителство осъди иранския удар с балистични ракети срещу бази в Ирак, в които са настанени американски войски, предаде ДПА. Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нарече ракетната атака "агресия" и подчерта, че трябва да бъдат положени всички възможни усилия за успокояване на ситуацията. Тя добави, че този неин призив е пряко насочен най-вече към Техеран. Крамп-Каренбауер съобщи, че няма пострадали германски войници при снощната иранска атака. Германското министерство на отбраната смята да инициира среща на 13-те страни участнички в международната военна коалиция в региона за обсъждане на последните събития там. Говорител на френската армия каза, че няма пострадали френски военни при иранските удари, предаде Ройтерс. Според говорител на френското правителство страната не възнамерява да изтегля 160-те си войници, разположени в Ирак. Британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс, също осъди иранското нападение срещу иракски бази, в които са разположени сили на коалицията, и призова Техеран "да не повтаря подобни безразсъдни и опасни атаки, а да се стреми към деескалация". Шведската външна министърка Ан Линде призова "всички въвлечени страни да направят стъпка назад към деескалация на конфликта и да започнат диалог", предаде ДПА. Агенцията цитира военни източници от скандинавски държави, според които няма съобщения за пострадали техни войници при ударите. Дания има около 130 войници в Ирак, а Норвегия и Швеция - по около 70. Те са част от мисията за обучение на иракската армия в борбата й срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава", отбелязва ДПА. Австралийският премиер Скот Морисън съобщи, че войници от неговата страна са разположени близо да атакуваните от Иран иракски бази, но всички те са "в безопасност". Австралия "внимателно следи събитията в Ирак", каза Морисън. Той добави, че е дал нареждане на командирите на австралийските отбранителни сили "да предприемат всички необходими действия за защита" на австралийския военен и дипломатически персонал в Ирак. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 337
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 310
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 319
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 318
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 283
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.