Ракета ли свали украинския Боинг? Иран посочи причината за трагедията

Причина за катастрофата на украинския "Боинг 737" е пожар в двигателя, съобщи транспортният министър на Иран Касим Низам. Пътническият самолет се разби при излитането си от летище "Имам Хомейни" в Техеран, като всички 180 души на борда са загинали. Трагедията с украинския "Боинг" "Ако Боингът беше поразен от ракета, щеше да се вриви още в небето. За инцидента е допринесло и неправилен опит на пилотския състав да овладее самолета", заяви министърът по повод спекулациите, че катастрофата е причинена от ракетен удар. Междувременно посолството на Украйна в Иран излезе със съобщение, в което не споменава като причина за катастрофата дефект в двигателя. Посолството уточни, че всякакви предишни коментари за причината не са били официални, предаде Ройтерс. На въпрос дали самолетът може да е свален от ракета, украинският премиер Олексий Хончарук призова да не се спекулира преди официално да бъде установена причината за катастрофата. Той обяви забрана за полетите до Иран, влизаща в сила от утре. И френско-американският производител на самолетния двигател Си Еф Ем (CFM) заяви, че е твърде рано за каквито и да било спекулации за катастрофата, допълва Ройтерс. От кои страни са загиналите Само единайсет са били гражданите на Украйна на борда на украинския самолет, разбил се днес в Техеран. Това съобщи украинският Съвет за национална сигурност, цитиран от Франс прес. По предварителни данни украинци са били двама пътници и 9 членове на екипажа - 11 от общо близо 170 души в разбилия се "Боинг". Всички на борда загинаха. На борда са били граждани на общо седем държави Иран, Канада, Германия, Великобритания, Швеция и Афганистан, а екипажът е бил от украинци. 82-ма иранци и 63 канадци е имало в разбилия се "Боинг 737". Това съобщи външният министър на Украйна Вадим Пристайко, цитиран от Франс прес. За загинали са обявени още 10 шведи, четирима афганистанци, трима германци и трима британци, допълни Пристайко в изявлението си в Туитър. Катастрофиралият "Боинг" е бил нов - произведен през 2016 г. и получен директно от компанията производител, а преди два дни е преминал технически контрол, увери във Фейсбук авиокомпанията собственик "Международни авиолинии на Украйна". По данни на въздушния превозвач повечето пътници са били транзитни. Във връзка с трагичния инцидент от "Международни авиолинии на Украйна" съобщиха, че преустановява от днес за неопределено време полетите си до Техеран, предаде ТАСС. 25% от собствеността й принадлежи на украинския олигарх Игор Коломойски, за когото се твърди, че стои зад успешната президентска кампания на държавния глава Володимир Зеленски. С встъпването си в длъжност на 30 септември миналата година новият шеф на "Международни авиолинии на Украйна" заяви, че Коломойски веченяма общо с управлението на компанията. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 50
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 64
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 73
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 127
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 105
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.