« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

32 загинали при погребението на Солеймани

Най-малко 32 души са загинали и 190 са били ранени по нови данни при блъсканицата днес по време на погребението на иранския генерал Касем Солеймани в родния му град Керман, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавната телевизия. Тя цитира ръководителя на иранските служби са спешна медицинска помощ Пирхосейн Куливанд. По-рано иранската държавна телевизия съобщи за 35 загинали и 48 ранени. Блъсканицата настана по време на погребалната процесия. Заради инцидента погребението бе отложено. По-рано днес с викове "Смърт на Америка" жителите на иранския град Керман се събраха масово за погребението на Касем Солеймани, настоявайки за отмъщение. В центъра на Керман - родното място на генерала, беше залят от човешко море, както беше и в Техеран и другите ирански градове, през които премина кортежът с ковчезите на генерала и неговите съратници, предаде Франс пресс. Процесът на "експулсиране на САЩ от региона" започна, заяви пред множеството в Керман дивизионен генерал Хосейн Салами, главнокомандващият на корпуса на Гвардейците на Ислямската революция. "Мъченикът Касем Солеймани е по-могъщ и по-жив след смъртта си" и "по-опасен за врага", заяви той, пред ковчезите, изложени за народно поклонение сред венци от цветя на градския площад "Азади" (Свобода). "Нашата воля е твърда. Казваме на нашите врагове, че ще отмъстим, и че ако (те ударят отново), ще запалим онова, което те обожават. Те самите добре знаят за кои места говоря", добави той. "Тук сме, за да се поклоним пред великия командир на Свещената отбрана", каза Хемат Дехган, имайки предвид ролята на Солеймани по време на войната с Ирак (1980-1988 г.). "Той бе обичан не само в Керман и в Иран, но и в целия свят", заяви 56-годишният ветеран пред кореспондента на АФП. "Целият свят, мюсюлманите, шиитите, Ирак, Сирия, Афганистан и преди всичко Иран - всички му дължат много за своята сигурност", добави мъжът, пристигнал по думите му от Шираз, на повече от 500 км разстояние. Защо Иран оплаква смъртта на генерал Солеймани? Солеймани се превърна във фолклорен герой в Иран, след като от 2013 г. стана публично лице на намесата на Иран в Сирия срещу Ислямска държава. Той беше главнокомандващ на корпуса Ал Кудс на Иранската революционна гвардия. Смъртта му при въздушен удар от страна на САЩ близо до международното летище на Багдад ще отеква дълго в Близкия изток заради това, че той превърна Иран във влиятелен регионален играч чрез мрежата си от различни войски, които са били под негово управление. Солеймани имаше огромно влияние и в собствената си страна чрез близки връзки с върховния лидер на страната, изградени по време на военната му кариера, която обхващаше и кървавата осемгодишна война с Ирак и различни операции в страни като Ирак, Сирия, Ливан и др. Убийството му засилва опасенията за ескалация на напрежението между САЩ и Иран, което лесно би могло да се прехвърли и в други страни. https://dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 73
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 79
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 77
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 92
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 83
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.