Лоша новина за България, пакетът "Мобилност" няма да бъде изтеглен

Лош резултат за България от гласуването по пакета "Мобилност" в комисията по транспорт на Европарламента - той няма да бъде върнат на Еврокомисията. Следва ново гласуване идната седмица, след което текстът вероятно ще премине на етап тристранни преговори между европейските институции. Изненадващо беше съотношението на силите тази сутрин в комисията по транспорт - 2/3 от гласовете бяха "против" предложението на българските евродепутати пакетът "Мобилност" да бъде върнат към ЕК, предава bTV. Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически формации от Германия и Франция. Заседанието на транспортната комисия продължи по-малко от десет минути. В началото председателката Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг, който бе вносител на предложението камионите да се връщат в страната - отправна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и вече няма да е докладчик по пакета. Новият координатор е шведът от същата партия Юхан Даниелсон. Нашите евродепутати Българските евродепутати смятат, че оттук нататък е необходимо да се направят компромиси с някои искания, за да могат да се отстояват приоритетите за българските превозвачи. "Станахме свидетели на двойни стандарти. Ние говорим за необходимостта от намаляване на емисиите, а в същото време взехме решение да разнасяме празни камиони из цяла Европа", коментира Петър Витанов от ПЕС/БСП. Колегата му от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков отбеляза: "Има още едно гласуване, готвим се за него, макар и резултатите да не са оптимистични". Какво следва Пакетът няма да се приеме поне до старта на работата на Европейска комисия на 1 ноември. Предстоят преговори между ЕК, ЕП и Европейския съвет. Те трябва да намерят компромисно решение. Неофициално отново се изчислява съотношението на силите. През първата половина на следващата година Съветът на ЕС ще се председателства от Хърватска. България би имала интерес въпросът да се реши до лятото, преди Германия да поеме председателството. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 3
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 37
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 68
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 69
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 75
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.