Белгия разследва вицепремиера Рейндерс за пране на пари

Белгийската прокуратура потвърждава, че води предварителна проверка по твърденията, че вицепремиерът Дидие Рейндерс е замесен в корупция и пране на пари, съобщиха местни медии. Рейндерс е предложен за следващ европейски комисар по правосъдието и предстои да положи изпит пред евродепутатите в следващите дни. Медиите отбелязват, че подателят на сигнала е съобщил името си, след като първоначално държеше да остане анонимен. Изобличителят е бивш служител на контраразузнаването, където е работил от 2007 до 2018 година. Той е заявил, че повдига въпроса сега, защото ако Рейндерс бъде избран за еврокомисар, разследването ще бъде затруднено, пише БТА. Според подадените данни Рейндерс е заподозрян в съучастие във взимането на подкупи за обществени поръчки. Твърди се, че получените средства били "изпирани" през кухи фирми, регистрирани в райони с особено данъчно законодателство. Според твърденията средствата били оправдавани с печалби от продажбата на произведения на изкуството на завишени цени. От появата на тези обвинения Рейндерс и неговите адвокати отричат дори да знаят за водено следствие. Прокуратурата уточнява, че предварителната проверка може да завърши с повдигането на обвинение, но е възможно и да бъде прекратена заради липсата на достатъчно улики. Очаква се Рейндерс да бъде изслушан пред комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент през октомври. Ако той премине успешно изпита, ще отговаря за изготвянето на годишните доклади на ЕК за върховенството на закона в държавите от ЕС. Обстоятелствата около Рейндерс напомнят за случая с белгийския еврокомисар (2010-2014 г.) Карел де Гухт, обвинен от анонимен източник две години преди да заеме поста си в ЕК, че е участвал в неправомерна продажба на акции. Първоначално прокуратурата отказа да повдигне обвинение, но по-късно бе предприето разследване, довело до оправдателна присъда заради технически пропуски на следствието. Едва през май тази година Де Гухт и неговата съпруга, съдия в първоинстанционен съд, бяха осъдени за укриване на данъци с използването на документи с невярно съдържание. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 149
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 140
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 138
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 134
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 141
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.