« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

САЩ обвиниха Иран за нападение над целия свят, ЕС призова за сдържаност

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери обвини днес Иран, че е извършил нападение срещу целия свят, след като в събота дронове атакуваха петролни съоръжения наа саудитския гигант "Арамко", предаде ДПА, цитирана от БТА. "Това бе умишлена атака срещу глобалната икономика и глобалния енергиен пазар", каза Пери на Годишната конференция на Международната агенция за атомна енергия във Виена. Той изрази увереност, че "въпреки зловредните усилия на Иран. . . пазарът е устойчив и ще отговори положително". Отговорност за нападението поеха шиитските бунтовници хуси в Йемен, които Иран поддържа. САЩ обаче показаха сателитни снимки на разузнаването им, които подкрепят обвиненията, че Иран стои зад нападението. Неназовани американски източници, базирайки се на посоката на ударите и обхвата им, се усъмниха в ролята на хусите. САЩ са готови да отговорят на нападенията срещу саудитски петролни инфраструктури, заяви вчера американският президент Доналд Тръмп. Има причини да вярваме, че знаем кой е виновникът, готови сме да отговорим, но ще изчакаме саудитското кралство да ни каже кого смята за отговорен за тази атака и под каква форма да реагираме, написа Тръмп в "Туитър". Още в събота американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран, че стои зад атаките. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави нарече тези обвинения "абсурдни". Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес към "най-голяма сдържаност", след като САЩ обвиниха Иран за нападението, предаде Франс прес. "Важно е фактите да бъдат изяснени и да бъде определен виновникът за тази жалка атака. В същото време Европейският съюз повтаря своя призив за най-голяма сдържаност и за деескалация", каза говорителката на Могерини. Как се отрази атаката с дронове на петролния пазар Атаката доведе до спиране на 5 процента от световното производство на суров петрол, доведе до най-голямото поскъпване на петрола от 1991 година, предаде Ройтерс. Цените на черното злато скочиха на фона на американските обвинения срещу Иран и думите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон е готов да отговори със същото на нападенията. Цените на петрола се повишиха с 19 процента, преди да се отдръпнат от пиковото равнище. Днешното покачване на цената е най-голямото откакто Ирак нахлу в Кувейт през 1991 година, което доведе до Войната в Залива. Фючърсите на сорта Брент от Северно море поскъпнаха с 8,75 процента до 65,49 долара за барел в сутрешната търговия, а на американският лек суров петрол - със 7,8 процента до 59,13 долара за барел. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 101
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 116
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 130
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 145
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 118
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение